Nije strašno ako vaša maca povremeno gricka ovaj zeleniš, ali ako to često radi, odvedite je veterinaru

Foto Pixabay, Pxhere

Mačke su pune kontradikcija. One su povučene i umiljate, ali nas često iznenade „novitetima“ u ponašanju. Čak iako znate odgovor na pitanje zašto mačke predu i jasno je zašto “mese”, postoje i druge mačije “misterije”. Jedna od njih je i konzumiranje trave.

Zašto mačke jedu travu?

Iako nema mnogo konkretnih istraživanja o ovom pitanju, postoji nekoliko razloga zašto mačke grickaju travu, prenosi portal Rd.com.

Pročitajte još Sve-blagodeti-macije-trave

DMV dr Pit Lends iz Filadelfije kaže da jedenje trave može biti povezano sa sindromom iritabilnog creva. Žvakanjem trave mace pokušavaju da ublaže stomačne probleme. Trava ubrzava izbacivanje nepotrebnih materija ili izaziva povraćanje klupčića dlake koja im se nakupi u želucu. Zato ćete često viđati kako mačka povraća nakon grickanja trave.

Pročitajte još Zasto-macke-ponekad-povracaju

Jedenje trave je znak nedostataka u ishrani

Jedenje trave može da ukaže i na nedostatke u ishrani. Prekontrolišite sastav hrane koju dajete mački!

„Ako u ishrani nema određenih vitamina, minerala ili hranljivih materija, mačke će ih potražiti u nečemu“, kaže dr Lends. „Jedan od mogućih izvora folne kiseline je i trava, ako to nedostaje njihovoj ishrani”.

Trava ima dosta vlakana, što pomaže mačkama koje muče muku sa zatvorom. One slabo piju vodu, pa dodavanje vlakana u ishranu ubrzava i olakšava vršenje nužde

Pročitajte još Kako-naterati-macku-da-pije-vise-vode

Da li je jedenje trave povezano sa stresom?

Jedenje trave može da znači da je vaša maca pod stresom. „Neki vlasnici kažu da njihove mačke jedu više i češće kad su pod stresom. Isto čine i ljudi kad su emotivno frustrirani”, dodaje dr Lands.

Da li je dobro da mačke jedu travu?

Povremeno jedenje trave ne predstavlja problem, ali previše ovog zeleniša može izazvati zdravstvene komplikacije. Većina kućnih mačaka je u zatvorenom prostoru tokom čitave godine. Zato svaki njihov izlazak i jedenje trave može biti povezano sa nekim problemom. Razgovarajte sa veterinarom koji će macu pregledati, obaviti neophodne analize i ustanoviti o čemu je reč. Previše trave može prouzrokovati zastoj u crevima što se otklanja hirurškim putem.

Mnoge mačke obožavaju ukus macine trave. Ukoliko vaša maca jede travu u razumnoj meri, možete zasaditi ovu biljku u žardinjeri.

Pročitajte još Upomoc-moja-macka-jede-posip

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *