Baset: kratkonoga dobričina

Iako je veran i požrvovan ljubimac, nipošto ga ne ostavljajte samog, jer će zavijanjem naljutiti susede i postati izuzetno destruktivan

Baset je inteligentan pas blage naravi. Veoma je privržen vlasniku i porodici. Lako uči pa sa obukom i vežbama socijalizacije treba otpočeti u najranijem uzrastu. U vaspitavanju treba biti izuzetno strpljiv, a poslastice i nagrade su obavezne prilikom obuke. Kućna dresura baseta predstavlja malo teži poduhvat, pa su važne pozitivne i nežne metode.

To je pas sa veoma izraženim lovačkim nagonom. Spor je ali pouzdan i pronicljiv. Kad je u neposrednoj blizini doma ne pokazuje aktivnost. Ne voli samoću. Ako dugo ostane sam, postaje destruktivan. Usamljenost „leči“ zavijanjem koje može da bude neprijatno i glasno. Inače je miran i slabo se oglašava. Neophodna mu je svakodnevna duga šetnja i aktivnost. Veoma je izdržljiv. Ne treba ga puštati sa povoca, jer ga lako „zavede“ neki miris.

Oprezan je i odličan čuvar. Voli društvo drugih pasa i izraziti je pripadnik čopora. Iako je poprilično krupan, sa lakoćom se uklapa u život u stanu. Ne treba da živi na otvorenom, ali je idealno ako ima pristup dvorištu. U zatvorenom prostoru lako se olenji. Srećan je ako se izležava po ceo dan, ali ne izbegava pustolovne šetnje, jer uživa u njuškanju i praćenju tragova.

Pročitajte još Vajmarski ptičar, pas tragač i posmatrač

Njegova koža je gipka i donekle elastična. Dlaka stoji uz telo, oštra je, glatka i kratka. Duga, meka dlaka ili duge rese su nepoželjni. Boja dlake je crna, bela i svetlosmeđa (trobojni pas); žućkasta i bela (dvobojni pas); ali svaka priznata boja goniča je prihvatljiva.

Zdravlje

Životni vek baseta: 10 do 12 godina

Mladi baset ne sme da skače sa visine niti da se penje stepenicama ili da silazi sam. Bolje da ga nosite dok mu skeletni sistem ne ojača i potpuno se formira. Baset nije dobar plivač, pa ga ne puštajte blizu vode.

Baset često ima problem sa “višnjom” u oku. Reč je o žlezdi ispod trećeg očnog kapka koja leži u uglu oka i zliči na višnju. Njeno uklanjanje je obavezno

Sklon je gojenju, a samim tim i problemima sa nogama i leđima. Često ga muči i nadimanje. Obožava da jede, pa ako nema kontrolu, ugroziće zdravlje. Zato je važno da ima količinski i vremenski određene obroke, dva do tri puta dnevno.

Baset ima teške kosti, jako i mišićavo telo i veoma kratke noge (posledica ahondroplazije, naročitog oblika patuljastog rasta)

Ozbiljnija zdravstvena oboljenja ove rase su: entropija (uvrtanje kapka) i ektropija (izvrtanje kapka), hromost prednjih nogu, diskus hernija, glaukom, trombopatija i torzija (uvrtanje) želuca. Prilikom nabavke psa potrebna je potvrda o nepostojanju naslednih oboljenja (displazija kukova i laktova, hipotiroidizam, Von Vilbrandovo oboljenje i potvrda oftalmologa). Baset je sklon i alergijama koje izazivaju upalu uva. Problemi sa leđima gotovo su obavezni kod ove rase. Mogu da budu genetskog porekla ali i stečeni. Česti su problemi sa ušima. One su dugačke i u njihovoj unutrašnjosti nema dovoljno cirkulacije, pa se javljaju infekcije.

Iskusni vlasnici baseta kod kojih se ispolje problemi sa leđima vode svoje kućne ljubimce kod kiropraktičara

Pročitajte još Faraonski hrt

Nega

Basetova kratka dlaka je glatka, vodootporna i na njoj se ne skuplja prljavština. Gusta je i štiti od nepovoljnih vremenskih uslova. Koža baseta je labava i elastična. Posebnu pažnju treba obratiti na čišćenje ušiju, „bora“ na licu i sline koju ovaj pas obilno luči. Povremeno ga treba okupati, ali je dovoljno četkanje rukavicom, grubljom krpom ili četkom.

Basetove uši su dugačke, često se vuku po zemlji i brzo se prljaju. Čišćenje ušiju neophodno je barem jednom nedeljno. Lice baseta treba očistiti mekom i vlažnom krpom. Naviknite baseta na pranje zuba najmanje dva-tri puta nedeljno, radi uklanjanja bakterija i kamenca. Nokte secite po potrebi ili kad “počnu da se čuju”.

Pročitajte još Bigl mali lovac velikog srca

Malo istorije…

Baset je lovački pas. Po sistematici pripada Engleskoj, ali su njegovo poreklo i nastanak vezani za francuske lovačke pse. Nastanak rase nije najjasniji. Pretpostavlja se da su baseta gajili srednjovekovni monasi u Francuskoj i koristili ga u lovu sitne divljači. Kratkonogi psi su se u Francuskoj koristili za lov u sporijem tempu.

Standard

Prema klasifikaciji Međunarodne kinološke federacije baset spada u rase 6. grupe (goniči, tragači po krvi i srodne rase), sekciju 1 (goniči), podsekciju 1.3

(goniči malog rasta). Podleže ispitu u radu. Detaljnije informacije o FCI standardu ove rase možete pročitati na http://kinoac.edu.rs/rasepasa/

Foto Pixabay