Mačke i starenje

Foto Pixabay

Kućne ljubimice u „godinama“ doživljavaju psihofizičke promene koje zahtevaju više vlasnikove pažnje i angažovanja

Naučno je potvrđeno da današnje mačke žive duže nego nekad, a čini se da će se ovaj “trend” nastaviti i u budućnosti. Međutim, životni vek mačke zavisi od njene genetike i uslova u kojima živi.

Bolesti stare mačke

Najčešće oko desete godine, kod mačaka se pojavljuju brojne fizičke promene, a menja se i njeno ponašanje. Usled slabljenja imuniteta usporava joj se krvotok, koža postaje tanja i manje elastična, pa je podložnija infekcijama i bolestima. U mozgu starije mačke dešavaju se značajne promene koje uzrokuju dezorijentisanost, lutanje, mjaukanje bez razloga, izbegavanje prisnih kontakata sa vlasnikom i ukućanima. Mački slabe miris i sluh, očno sočivo se zamućuje, šarenica poprima mrežasti izgled, a promene su vidljive i na zubima koji je bole, pa ima poteškoće sa žvakanjem. Promene se dešavaju i na kostima i zglobovima, zbog kojih se teže kreće. Starost mački donosi i niz težih oboljenja, poput bubrežnih, pojačane aktivnosti štitne žlezde, dijabetesa, tumora…

Pročitajte još Mačke i vreme

Desetogodišnjoj mački dešavaju se brojne psihofizičke promene

Stariju ljubimicu vlasnik može preventivno da pregleda jednom nedeljno, a veterinar će objasniti kako to treba obaviti. Svakodnevno četkanje krzna će eliminisati mrtvu dlaku i poboljšati cirkulaciju, a jednom nedeljno treba joj skratiti nokte. Važna je i izbalansirana ishrana, a posebno treba obratiti pažnju da se mačka ne ugoji. Ukoliko gubi na težini, to može biti znak neke bolesti.

Mace seniorke ne uspevaju da očiste dlaku kako su to radile u “mladosti”, pa se dešava da vremešna ljubimica ostane “čupava”, dlaka joj se upali i počne neprijatno da miriše. Promene postaju vidljive i na kandžama koje preterano izrastu i lako se lome

Ne treba zaboraviti i na umerenu fizičku aktivnost, jer se mačka u godinama teže kreće, a više će joj prijati da leži na nekom udobnom mestu i da drema.

Pročitajte još Mačke vole muziku

Fizičke promene

Promene koje mačka veteranka počinje da trpi ne treba ignorisati, pogotovo ako vlasnik nije siguran da li ih je baš starost izazvala, pa je važno konsultovati se sa veterinarom koji će posle pregleda eliminisati moguće bolesti. Oboljenja nekog organa ili stanje koje stvara smetnje u pokretljivosti izaziva promene u ponašanju mačke koja postaje agresivna zbog bolova ili ne može da se kreće. Starija mačka može iznenada početi da obeležava teritoriju, što ranije nije radila. Od fizičkih promena javljaju se i: atrofija mišića, gubitak snage, ograničeni pokreti, usporavanje metabolizma, promene u težini, smanjena efikasnost i rad vitalnih organa, slabljenje kostiju i ukrućivanje zglobova, pogoršavanje vida i sluha, stanjivanje kože, proređivanje dlake, dugotrajniji san, pojava sedih dlaka.

Pročitajte još Svaka mačka je potencijalni nosilac korona virusa

Vremešne mačke obožavaju toplo mesto za boravak i spavanje

Kako staroj mački olakšati život

Život vremešne maćke ipak može da bude prijatan. Zato, kad maca zađe u pozne godine, treba joj obezbediti:

* toplo i udobno mesto za spavanje

* hranu za starije mačke

* kontrole kod veterinara barem jednom godišnje

* ako maca ima probleme sa vidom i sluhom, ne treba menjati raspored na koji je navikla u stanu, od posude sa posipom do činija za vodu i hranu

* mačku sa pogoršanim čulima ne treba puštati napolje

* ne dozvoliti deci da se grubo igraju sa starom mačkom

* redovno četkanje dlake, masaže i “ručni” pregledi

* uz mnogo ljubavi i pažnje mačka lakše podnosi eventualne bolesti i pozne godine

Pročitajte još Ruska plava mačka

Na jelovniku stare mačke treba da budu lako svarljivi i ukusni obroci

Ishrana stare mačke

Kako mačka stari, njene nutritivne potrebe se menjaju. U poznim godinama, najviše će joj prijati visokokvalitetna, ukusna hrana sa lako svarljivim proteinima i izbalansiranim sastojcima koji će joj obezbediti energiju. Minerali jačaju ostarele zglobove, a vitamini, pogotovo vitamin E, i proteini će održati stabilnim imuni sistem.

Pročitajte još Čokolada neodoljivi ubica mačaka

Oslabljena čula ukusa i mirisa ne treba da budu prepreka da mačka uživa u obrocima u koje treba da ubacite male i mekane komade mesa, jer će poboljšati ukus hrane koja uvek treba da bude sobne temperature. Vlažnu hranu čuvajte u frižideru i izvadite da se prirodno zagreje dva sata pred obrok. Suvu hranu treba čuvati na suvom i čistom mestu, u posudama sa hermetičkim poklopcem. Hranite mačku češće i manjim obrocima, a ako nema zdravstvene tegobe, ponudite joj i poneku poslasticu. Ne zaboravite da mački uvek bude dostupna činija sa svežom, čistom vodom.

Mački u godinama najvažniji su mir i udobnost

Ako u domu živi više mačaka, neka njihove činije budu na udaljenosti jedna od druge, da bi se izbegli sukobi. Starija mačka obično sporije stigne do posude sa hranom i polako jede, pa vodite računa da joj druga maca ne ukrade obrok!