Zamorac, prase koje uopšte nije svinja!

Voli život udvoje, ne ume da se kontroliše kad je u pitanju hrana, nema rep kao ostali glodari, a njegovi mladunci rađaju se sa stalnim zubima

Zamorci mogu da budu kratkodlaki (američki tip), sa poludugačkom dlakom, dugodlaki (peruanski tip) i gotovo bezdlaki. Njihova prirodna boja je braon, ali ih ima u mnogobrojnim varijetetima: u beloj, crnoj, žućkastoj i narandžastoj boji i njihovim kombinacijama. Odrasle jedinke dugačke su četrdesetak centimetara i teške do kilograma, pri čemu su mužjaci krupniji od ženki.

Novi stanar u zabavnom parku

Kad zamorac stigne u dom, pustite ga dva-tri dana da se navikne na novu sredinu i nemojte ga dirati. Posle toga pokušajte da se sprijateljite s njim tako što ćete oprezno stavljati ruke u kavez i nuditi ga poslasticama, a onda ostvarite i kontakt dodirom. Životinjica će se navići na vaš miris. Neki zamorci brzo postanu prijatelji sa vlasnicima, dok drugi to nikad ne ostvare.

Zamorac se odlično slaže i sa drugim životinjama, ali obratite pažnju ako je u kući pas ili mačka, koji ovog glodara mogu da dožive kao plen

Mesto na kojem će zamorac provoditi dane i noći treba da bude ušuškano i suvo, bez promaje i temperaturnih oscilacija. Ne sme da bude izložen direktnim sunčevim zracima i mora biti udaljen od vrata ili prozora koji se često otvaraju. Zamorci vole da se skrivaju, pa će i vašem ljubimcu prijati da u okviru kaveza ima kućicu ili predmete u koje može da ulazi. Površina kaveza treba da bude najmanje 50×50 cm, a ukoliko vlasnik ima mogućnosti, bilo bi idealno da zamorac živi u zabavnom parku koji bi imao tunele, tobogane, igračke i sve što je neophodno za udoban život.

Bez obzira na veličinu kaveza, u njemu su obavezni voda, hrana, mesto za spavanje i ukoliko je moguće, odvojen prostor za obavljanje fizioloških potreba. Dno se posipa podlogom koja čuva toplotu i upija tečnost, najčešće sitnom ili krupnom drvenom piljevinom ili specijalnim peskom. Treba izbegavati plastične podloge, jer zamorac može da ih pregrize, kao i iscepkane novine koje sadrže olovo.

Zamorci vole život udvoje, u travnatom „raju“ sa drvenim igračkama i izobiljem hrane

Ovi ljubimci su veoma proždrljivi i morate voditi računa da se ne pregoje, jer im prekomerna težina narušava zdravlje. Osim industrijski pripremljene suve hrane za zamorce i glodare, u vidu suve livadske trave koja se može kupiti u specijalizovanim prodavnicama, morskim prasićima mogu se ponuditi i druge namirnice. Zamorci vole liske mladog spanaća, lišće rotkvice, cveklu, celer, šargarepu, peršun, krastavac, list maslačka, svežu travu, kao i skoro sve voće i povrće, uključujući i bananu, trešnje, jagode, plod i koru lubenice. Ponudite im i poslastice, u vidu specijalnih deserata sa vitaminima i mineralima. Ovi “slatkiši” prave se isključivo od semenki koje blagotvorno deluju na zube i stomak zamorca. Čista i sveža voda mora biti stalno dostupna, iako većinu tečnosti dobijaju iz lisnate hrane. Vodu možete obogatiti sa malo limunovog soka ili rastvoriti tabletu kalcijuma, u dogovoru sa veterinarom.

Izbegavajte hemijski tretirane namirnice, jer su zamorci osetljiivi na pesticide i proizvode za zaštitu industrijskog bilja, voća i povrća. Posebnu pažnju skrenite deci da im ne nude bombone i čokoladu, čips, smoki i ostale „ljudske“ grickalice, a njihovom stomaku neće prijati ni hleb, krompir, grašak, pasulj…

Sveže povrće i voće – omiljena hrana zamorca

Zamorci ne mogu da dobiju vitamin C iz hrane, već im se moraju davati vitaminske kapi. Manjak vitamina C izaziva pad imuniteta i manifestuje se slabošću organizma, otokom zglobova i čupavom dlakom, dok u težim slučajevima ljubimac može i da ugine

Zdravlje i nega

Zdrav zamorac je živahan i raspoložen, ali ako se “umudri”, to je signal za uzbunu, pogotovo ako je povezan sa nezainteresovanošću, gubitkom apetita, curenjem sluzi iz očiju ili nosa, dijarejom ili opadanjem dlake. Obavezno se obratite veterinaru ako primetite makar jedan od ovih znakova!

Jedna od čestih bolesti zamoraca je tumor. Obratite pažnju i na njegove zube, koji glodarima neprekidno rastu, pa nabavite specijalne grickalice, komad grane ili suvog drveta na kojima će ih trošiti. U suprotnom će im zubići toliko porasti da će smetati prilikom hranjenja.

Zamorac ne trpi često kupanje, pa je dovoljno “banjati” ga dva do tri puta mesečno, uz oprez da mu voda ne uđe u uši). Redovno menjajte strugotinu ili slamu iz kaveza.

Deca vole da se igraju sa morskim prasetom, ali brigu o njegovoj higijeni i hranjenju uglavnom preuzimaju roditelji

Prednosti i mane

Gajenje morskog prasetaa ima dobre i loše srane. Budući da je više pozitivnih, navešćemo samo nekoliko koje treba uvek da budu na umu budućem vlasniku, pogotovo porodicama sa decom.

Čišćenje kaveza ili prostora u kojem zamorac boravi OBAVEZNO je najmanje dva do tri puta sedmično. U suprotnom će vaš dom neprijatno osećati, jer je urin ovog glodara veoma jak. Treba obratiti pažnju na to da zamorac ne treba bude dečiji ljubimac kojeg će, na kraju „balade“, čistiti, kupati, gajiti i negovati samo roditelji!

Ukoliko u porodici neko pati od alergije na životinjsku dlaku ili perut, zamorac može da napravi velike probleme.

„Liberalniji“ vlasnici zamorca treba da otvore četvore oči kad puste svog ljubimca iz kaveza, jer on ume da se pokaže u lošem svetlu štetočine, jer može da izgrize kablove, delove nameštaja i mnoge druge predmete u domu.

Ako odaberete zamorca za kućnog ljubimca, razmislite o kupovini dve jedinke i to istog pola, jer je ovom glodaru uvek lakše u društvu. Ukoliko se odlučite za nabavku “bračnog para”, računajte na to da će ženka, koja postaje polno zrela u starosti od samo trideset dana, u toku godine imati dva do tri okota.

Zamorca s vremena na vreme treba puštati u dvorište, ograđeno i zaštićeno, gde će moći da se istrči i uživa u grickanju sveže trave

Foto Pixabay