Nebelung, maca koju najčešće kradu

Ova lepa mačka liči na dugodlaku sijamku, pari se samo sa ruskom plavom macom i često je na meti lopova

Fotografije Kristina Tošić, odgajivačnica Lalitya Nebelung

Nebelung je elegantna, inteligentna i neodoljivo lepa dugodlaka mačka. Njeno ime, prevedeno sa nemačkog, ima pomalo mističan prizvuk. Ovo “stvorenje iz magle” svetlucavom srebrno-plavom dlakom i pomalo divljim izgledom zaista podseća na neko biće iz bajke. Osim prelepe fizičke spoljašnjosti, krasi je izuzetan karakter i privrženost vlasniku. Njena lepota je na takvom glasu da je često na meti kradljivaca.

Nebelung je novija rasa i nastala je sredinom osamdesetih godina prošlog veka. Rasu je razvila Kora Kob iz SAD. U njenoj odgajivačnici Nebelhajm, 1986. na svet je prvi put stigao podmladak sa dugom, plavom dlakom. Ruski plavi mačići sa genom za dugodlakost, uvoženi su iz istočne Evrope. Ukrštanjem sa postojećim mačićima su doprinosili razvoju nove rase. Nebelung je malobrojna rasa i iako potiče iz SAD, većina njenih odgajivača je u Evropi. Zbog odlika i proširenja linija i kvaliteta rase, nebelung se može ukrštati jedino sa ruskom plavom mačkom.

Pročitajte još https://pet-svet.rs/ruska-plava-macka/

Nebelung je mačka srednje veličine sa dugim, gracioznim telom

Težina mužjaka je od 5 do 7 kilograma, a ženke su malo sitnije

Ima velike i špicaste uši i smaragdnozelene, blago ovalne i široko razmaknute oči. Mačići mogu da imaju žućkasto-zelene oči, ali se njihova boja definiše do druge godine. Atletski je građena. Na šapama između prstiju ima bogato odlakane čuperke. Rep je dugačak koliko i sama maca i prekriven dužom dlakom. Krzno je raskošno, dugodlako, upadljive plave boje. Mužjaci imaju bogatu grivu oko vrata. Iza ušiju su zaperci svetlije plave nijanse. Dlaka koja pokriva zadnji deo butina liči na pantalone. Spoljašnji sloj krzna je svilenkast na dodir. Ispod dlake je mekana, paučinasta poddlaka. Vrhovi dlaka su srebrnkasti. To krznu daje blistavost, uglavnom na glavi i ramenima. Krzno je zimi gušće, mekše i duže.

Temperament nebelung mačke

Nebelung je nežna i tiha mačka. Suzdržana je prema strancima. Iako deluje nepristupačno, voli da se igra i uživa u penjanju. Porodici sa kojom živi je odana, ali će “do smrti” biti verna samo jednoj osobi. Nju će pratiti u stopu i pokazivaće naklonost na sve načine. U stanju je da sedi satima kraj prozora dok njen omiljeni član porodice ne dođe kući. Ne voli da je ignorišu, u suprotnom će pokazati uvređenost, pa čak i tugu.

Stvorena je za život u stanu. Voli da ima svoj kutak. Iako uživa u mirnom okruženju, rado će se zabavljati sa decom i drugim kućnim ljubimcima. Voli društvo, ali ume da uživa i u samoći. Nije destruktivna i neće namerno uništavati pokućstvo. Aktivna je i kad zađe u godine. Voli igračke od tkanine, štapiće sa perjem i uživa u igrama donošenja igračke ili “plena”. Ne voli promene, pogotovo one koje se odnose na hranu.

Iako je tolerantna prema deci, pokazaće nezadovoljstvo ako preteraju u igri.

Nebelung je kućna mačka i ne treba da se mesa sa uličnim macama koje mogu da joj prenesu zaraze i bolesti. Nemojte je iznositi u dvorište, kako ne bi doživljavala stresove zbog pasa ili buke. Uz to, izbeći ćete rizik i od krađe ove mace koja se smatra jednom od najlepših na svetu

Zdravlje i nega

Nebelung je uglavnom zdrava rasa. Sklona je gojenju, pa treba povesti računa o njenoj ishrani. Njenu dugu i gustu dlaku treba raščešljavati dva puta sedmično. Tako se najbolje uklanjaju izumrli slojevi i podstiče lučenje prirodnih masnoća koje hrane krzno.

Pročitajte još https://pet-svet.rs/mejn-kun-macka-koja-lici-na-risa/

Oralna higijena veoma je važna, pa je naviknite na pranje zuba najmanje dva puta sedmično. Negujte njene oči brisanjem uglova vlažnom i mekanom krpicom. Proveravajte i stanje ušiju i čistite ih pamučnom krpom ili vatom umočenom u rastvor tople vode i jabukovog sirćeta. Nemojte koristiti štapiće za uši!

Posip održavajte savršeno čistim. Maca sama redovno održava higijenu dlake, pa obezbedite dovoljno mačije trave za izbacivanje kuglica dlake iz želuca.