Ishrana štenaca

Zbog čega je kolostrum toliko poseban i važan

Ova supstanca, sadržana u mleku kuje, pravi je čuvar života i zdravlja malih pasa koji su tek stigli na svet

Foto: Pixabay/Pexels

* Kolostrum utiče na preživljavanje i buduće zdravlje štenaca u prvih 24 sata

* Na uginuće novorođenih pasa utiču faktori okoline i genetika, loša kondicija kuje, neuhranjenost i trajanje koćenja

* Naglo uskraćivanje majčinog mleka može da izazove mastitis i utiče na rast štenaca


Nakon dolaska na svet, mladunci pasa izloženi su mnogobrojnim opasnostima. Oko 20 posto štenaca ugine u prve tri nedelje, a od tog broja gotovo 70 procenata ne živi duže od 14 dana.

“Anđeo čuvar” u prvim danima “štenećeg” života je kolostrum, prvo mleko puno hranljivih materija i bogato imunoglobulinima, antitelima koja štencima omogućavaju stvaranje pasivnog imuniteta.

Smrt za antigene

Kolostrum utiče na buduće zdravlje štenaca u prvih 24 do 72 sata, a rizik od uginuća zavisi od kvaliteta prenošenja imuniteta i napretka težine šteneta u prva dva dana (gubitak ne sme da bude veći od četiri procenta telesne mase pri dolasku na svet). Kolostrum je žućkaste boje i sadrži dva puta više proteina (zahvaljujući imunoglobulinima) nego mleko koje se stvara dve nedelje posle koćenja, bogatiji je mastima i ima manje ugljenih hidrata.

Kad ne bi bilo kolostruma, štenci bi bili na udaru svih antigena iz svoje okoline, a pošto se imunitet mame kuje stvara u istoj sredini, putem kolostruma se sva zaštita prebacuje u krv mladunaca i obezbeđuje im opstanak. Da bi se to ostvarilo, štene mora što pre da posisa kolostrum, najkasnije do osam sati nakon koćenja.

Dobra ishrana i vakcina

Majčina antitela pomažu da se u velikoj meri smanji smrtnost štenaca do uzrasta od šest do 8 nedelja starosti. Da bi vlasnik ili odgajivač bio siguran da će kuja i njen kolostrum odigrati ključnu ulogu u preživljavanju budućih ljubimaca ili šampiona, neophodna je kvalitetna ishrana koja će obezbediti pravilan razvoj štenadi, stvaranje rezerve za dobru proizvodnju kolostruma i energetsku stabilnost buduće majke. Ne treba zaboraviti ni vakcinaciju protiv zaraznih bolesti, početkom druge polovine graviditeta, koja će sačuvati visok nivo imunoglobulina u kolostrumu.

Jedinstveni probiotik

Kolostrum ima probiotičku aktivnost i pomaže u ravnoteži crevne mikroflore koja proboljšava apsorpciju hrane i umanjuje mogućnost pojave infekcija, dijareje i upale creva kod štenaca.

Presudni prvi dani

U prvim nedeljama štenci sisaju svaka dva-tri sata, a noću tri puta. Unošenjem kolostruma u prvih 24 sata života štenci putem crevne sluzokože preuzimaju bitne imunoglobuline koji ih štite. Ako ne napreduju, treba proveriti da li imaju dijareju.

Pročitajte još…Dijareja kod štenadi

Mladunci koji tumaraju, cvile i puzeći traže majku su najverovatnije gladni, jer kuja nema dovoljno mleka. Ovaj problem se rešava davanjem zamene za majčino mleko (adaptirano zamensko mleko) od prvog dana života, pomoću flašice i cucle, i to na svaka dva do tri sata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *