Kanarinac: Raspevani ljubimac

Mužjak ove ptice izvodi jednu od najlepših pesama, u vreme mitarenja ćuti kao zaliven, voli društvo i obožava kupanje u mlakoj vodi

Kanarinci koji se gaje u našoj zemlji potiču od divljih rođaka sa Kanarskih ostrva. Njih su pre pola milenijuma pripitomili španski osvajači. Ove ptice bile su omiljene na dvorovima plemića. Već u 17. veku počeli su da ih gaje i ukrštaju Englezi, Francuzi i Italijani. Danas u svetu postoji više od tri stotine vrsta ovih ptica.

Prelepa pesma je jedan od glavnih razloga držanja kanarinaca. Koloritnost nije bila njihova odlika, pa su ih odgajivači ukrštali radi poboljšanja izgleda. Danas postoje veoma neobične vrste ovih ptica. Neke su zanimljive zbog boje, a druge imaju nesvakidašnji izgled, poput grbavih kanarinaca. Izbor budućeg ljubimca zavisi od toga da li vlasnik želi pticu koja će odlično pevati ili će neobično izgledati. Mužjaci bolje pevaju, ali ne istim intenzitetom cele godine. Kanarinci “ćute” u vreme mitarenja (promene perja), a ponekad prestanu da pevaju bez razloga. Zbog ove pojave ne treba brinuti, jer je uobičajena.

Pročitajte još Petao koji dugo kukuriče

Smeštaj

Kanarinac treba da bude smešten u velikom prostoru. Minimalna veličina kaveza je 40×60 centimetara. Neophodni “rekviziti” u kavezu su: hranilica, pojilica, prečke i grančice vrbe ili breze, različitih debljina. One su obavezan deo enterijera, jer na njima ptice jačaju prste. Kavez ne sme da bude izložen direktnim sunčevim zracima, niti da bude na promaji, blizu klima uređaja, radijatora ili u kuhinji. Mesto na kojem stoji kavez ne treba menjati, jer kanarinac to ne voli. Obogatite prostor u kavezu igračkama koje kanarinci vole, poput malih ogledala, ljuljaške, zvonca… U kavezu mora biti dovoljno mesta za letenje, pa ga nemojte pretrpavati. Uveče prekrivajte kavez kako biste i vi i kanarinac imali mir.

Ako puštate ptice da se zabavljaju letenjem po stanu, obavezno zatvorite prozore

Ishrana

Obroci za kanarinca moraju biti puni belančevina, ugljenih hidrata, masti, vitamina i mineralnih materija. Osnova njihove ishrane treba da bude mešavina semenki (proso 15 posto, uljane repice 40 odsto, svetlo seme 20 odsto, ljušteni ovas pet posto, muhar 10 odsto, seme konoplje 10 odsto). Najmanje dva-tri puta nedeljno treba im davati sveže voće i povrće, oprano i dobro osušeno: jabuke, narandže, banane, kruške, breskve, spanać, blitvu, zelenu salatu, šargarepu, povremeno i tvrdo kuvano izgnječeno jaje. U slučajevima kad zdravstveno stanje ptice zahteva dodatke ishrani (lošiji imunitet, mitarenje, problem u razmnožavanju) treba davati vitaminsko-aminokiselinske preparate. Ponudite ptici sipinu kost i mineralni kamen, radi trošenja kljuna.

Kanarinci ne vole fizički kontakt sa vlasnikom. Ipak, rado će “pričati” s njim i zviždukati. Sa priipadnicima drugih ptičijih vrsta uspešno se sprijateljuju, ali ne i sa psima i mačkama. Zato ne razmišljajte o mogućnosti da vaša ptica i maca budu drugari u domu

Higijena

Jednom mesečno perite kavez vrelom vodom, uz minimalni dodatak sredstva za dezinfekciju. Dno kaveza treba da bude prekriveno čistim peskom, koji će upiti prljavštinu, ili papirom. Ovu podlogu menjajte po potrebi. Sa dna kaveza svakodnevno uklanjajte ostatke hrane i izmeta. Hranilicu i pojilicu svakodnevno perite vrućom vodom. Hrana i voda treba da budu uvek sveže. Ptice se hrane ujutro i uveče. Kad je toplo, vodu treba menjati dva do tri puta dnevno. Svake nedelje operite posudu sa peskom, hranilicu i pojilicu, kao i ostale rekvizite u kavezu.

Kanarinci vole da se kupaju. Tri ili četiri puta sedmično pripremite im mlaku kupku i pustite da uživaju u brčkanju.

Pročitajte još Kakapo sirocco

Razmnožavanje

Najbolje vreme za parenje kanarinaca je od novembra do početka leta. U tom periodu bi trebalo odabrati roditelje i obezbediti uslove za parenje i izvođenje mladih. Roditelji treba da budu zdravi, uzrasta od 8 meseci do 5, 6 godina) i pravilno operjani. Dve nedelje pred parenje treba im davati jaču hranu (uz mešavinu semenki i kuvano jaje, kao i preparate na bazi vitamina i aminokiselina). Treba odabrati kavez, očistiti ga i postaviti gnezdo, presvučeno vunom ili drugim toplim i mekim materijalom. Na pod kaveza treba staviti ostatke krpica, jer će ženka sama praviti gnezdašce. Posle parenja, obično pet do šest dana, ženka snese tri do pet jaja i leži na njima oko dve nedelje.  

Kad se izlegu mladi, daje im se posebna hrana: mleveno kuvano jaje sa keksom i grizom, uz dodatak strugane šargarepe. Ženka se hrani istom smesom, uz dodatak svežeg voća i povrća. Krajem prve nedelje mladi dobiju perje, a posle desetak dana progledaju. Nakon tri sedmice mladunci počinju sami da jedu i spremni su da se odvoje od roditelja. Ista ishrana im se daje do 60 dana.

Kanarinac voli društvo i bilo bi najbolje da živi u paru, sa jedinkom suprotnog pola. U protivnom će – leteti perje!

Mužjak ili ženka?

Pol ptice najlakše se uočava posmatranjem prilikom parenja ili slušanjem pesme koju izvode. Kad mužjak peva, on napne gušu, skoro potpuno zatvori kljun i ponekad nakostreši perje na potiljku. Mužjak je i malo veći i živahniji, ima veću glavu i duže noge, duguljastiji grudni koš i kraći i uvučeniji trbuh.

Zdravlje

Životni vek kanarinca u zarobljeništvu je od 12 do 18 godina. Zdrav kanarinac ima sjajno, čisto perje koje je priljubljeno uz telo, bistre i širom otvorene oči, suve i čiste nozdrve, crvenkasto obojene noge čija je rožnata krljušt čista, sjajna i čvrsta, ne suviše dugačke kandže i nema otoka ni povreda. Ptica je živahna i ima dobar apetit, a njen izmet ima oblik sitnih, cilindričnih štapića, sa belim pegama na krajevima. Vodnjikav i mek izmet signalizira da nešto nije u redu sa zdravljem kanarinnca.

Ukoliko ptica nema apetit, gubi na težini, nije aktivna i vesela, sedi na dnu kaveza, ima iscedak iz nosa ili očiju, kija ili joj je nakostrešeno perje, odnesite je na pregled.

Foto: Pixabay