Doberman, neustrašivi ljubimac

Predrasude ga čine ozloglašenim, njegov izgled uteruje strah u kosti, a zapravo je veran prijatelj i nezamenjivi čuvar porodice

Foto Pixabay


Doberman je pripadnik najveće od svih rasa u podsekciji pinčera. Nastao je u Nemačkoj sredinom 19. veka i jedini je koji nosi ime po svom „tvorcu“ Fridrihu Luisu Dobermanu. Ovom Nemcu, lokalnom šinteru, bio je potreban pas za zaštitu, pa je odlučio da odgoji novu rasu. Posle smrti osnivača, razvoj rase nastavili su drugi odgajivači. Jedan od njih bio je GosvinTišler. Njegova odgajivačnica „von Gronland“ iznedrila je prvog šampiona 1895. Godine. Psi iz ove odgajivačnice su prvi dobermani upisani u rodovne knjige.


Razvoj i usavršavanje rase su nastavili Filip Gruning i Oto Goler (1899. godine osnovao je prvi nacionalni Doberman pinč klub, a iste godine rasu je zvanično priznalo Nemačko kinološko udruženje). Prvi doberman je došao u Ameriku 1908. godine. Tokom odgoja i selekcije, pored danas dve priznate boje, pojavili su se plavi i beli dobermani. Ova dva varijeteta boje su nepriznata i ne mogu se takmičiti na izložbama.


Pročitajte još Rotvajler jak i veran pas

Visina grebena mužjaka je 68-72 cm, ženki 63-68 centimetara

Težina mužjaka je 40-45 kg, a ženke 32-35 kilograma

Doberman je srednje veliki, snažan i mišićavo građen pas. Elegancijom, ponosnim držanjem, temperamentom i izražajnošću odgovara slici idealnog psa.

Životni vek dobermana je od 10 do 12 godina


O njemu se misli da je opasan i da ponekad napada vlasnika. Doberman je čuvar koji ne dozvoljava ni muvi da prođe pored vlasnika, ali je brižan i poslušan. Najvažnije u vezi sa ovim psom jeste njegova socijalizacija od najranijih dana i čvrsta ruka vlasnika. Doberman ne podnosi slab karakter svog čoveka i ako oseti kolebljivost, rado će preuzeti vođstvo. On voli svoju porodicu i bezrezervno je čuva. Deca i drugi ljudi koji se prema njenu ponašaju prijateljski ne treba da strahuju od ovog psa.

Dlaka je kratka, oštra i gusta, crna ili tamno braon sa rđastocrvenim, oštro ograničenim i čistim paležom. Dlaka je kratka, ali se linja, pa mu je potrebno povremeno četkanje. Kupanje se preporučuje samo ukoliko se pas značajno zaprlja. Nega šapa i skraćivanje noktiju su obavezni


Doberman nije za svakoga. Njegova veličina i aktivnosti koje svakodnevno zahteva nisu za ljude slabe snage i sitnije građe. Uz mnogo intelektualnih vežbi i vlasnika čvrstog karaktera, doberman se može pravilno socijalizovati i lako i brzo obučiti. Potrebni su mu izazovi kako se ne bi dosađivao i postao destruktivan. Doberman sazreva do treće ili četvrte godine. Mladi dobermani sa poželjnim temperamentom su radoznali i vole da se igraju. Njihova rana socijalizacija je od presudne važnosti za psihički razvoj i ophođenje prema ljudima i drugim životinjama. Zato od najranijih dana treba da stupaju u interakciju sa različitim osobama i drugim kućnim ljubimcima i da budu izloženi zvucima, dešavanjima iz kojih će sticati iskustva.


Ishrana ovog psa treba da bude redovna, ali ne konstantna

Neki zdravstveni problemi ove rase su problemi sa očima, štitnom žlezdom, cervikalna vertebralna anomalija (Voblerov sindrom) i kardiomiopatija. Ređe se javljaju albinizam, Von Vilebrandova bolest, demodikoza, osteosarkom, narkolepsija, torzija želuca, koronarna arterijska bolest.

Pročitajte još Vajmarski pticar pas tragac i pomagac

Može živeti napolju u umerenim klimatskim uslovima. Najbolje će se osećati u dvorištu u kojem može da izvodi dovoljno fizičkih aktivnosti. Neophodno je da vlasnik obrati pažnju na bezbednost psa, ali i posetilaca. Pas ne treba da bude na lancu niti da ostaje dugo sam. Obavezno je da bude na povocu prilikom socijalnih interakcija.


Uši su visoko usađene, nagore nošene i kupirane u zemljama gde je to dozvoljeno

Doberman prema klasifikaciji rasa Međunarodne kinološke federacije spada u 2. grupu (Šnauceri i pinčeri, molosi i švajcarski pastirski psi), Sekcija 1 (Šnauceri i pinčeri), podsekcija 1.1 (Pinčeri). Podleže ispitu u radu. Standard pod brojem 143 poslednji put je menjan 1994. godine.

Više o standardu rase doberman možete pročitati na http://kinoac.edu.rs/rasepasa/