Jedna od najstarijih rasa mačaka stigla je u Evropu tek u drugoj polovini 19. veka, a poreklom je sa Tajlanda

Piše Nevena Plazinić

Foto: Pixabay

Sijamske mačke su veoma društvene, umiljate su ali i prepredene.

Koja je vaša prva asocijacija kada pomislite na sijamku? To su plave oči i svetla dlaka sa tamnim obeležjima na repu, šapama i ušima. Sijamke se obično vezuju za jednu osobu, aktivne su, razigrane i često „hiperaktivne“, čak i u „starosti“.

Životni vek im je od 14-20 godina, a jedna sijamka je doživela 38 godina i ušla u Ginisovu knjigu rekorda

Telo im je srednje veličine, izduženo i vitko. Zanimljivo je to da postoje dva varijeteta rase, a to su moderna i klasična sijamska mačka. Moderna sijamka je karakteristična po trouglastoj glavi, dok klasična ima okruglo lice.

Pročitajte još Ruska-plava-macka

Ove mačke treba da jedu više puta dnevno, male obroke, da bi ostale vitke. Izaberite suvu ili vlažnu hranu, a možete im dati i poslastice, pogotovo one koje su dobre za čišćenje zuba.

Ukoliko već imate kućnog ljubimca, a želite sijamku kao novog člana, ipak razmislite o drugoj rasi. Sijamke se teško privikavaju na nova mesta i lica i imaju reputaciju vrlo osvetoljubivih mačaka.

Ženke obično teže od tri do pet kilograma, a mužjaci mogu dostići težinu i oko sedam kilograma!

Pročitajte još Selkirk-reks-kovrdzava-macka

Postoji niz bolesti kojima je sijamka slkona, a to su najčešće: glaukom, aortna stenoza, astma (više iskašljavaju dlake od ostalih rasa), problemi s jetrom, progresivna atrofija mrežnjače oka, kamen u bešici… Sijamke ponekad imaju ukrštene oči, što može biti znak problema sa vidom. Inače, originalna sijamska mačka je bila razroka, a osim ove manje, imala je „kovrdže na repu“ što se u njihovom današnjem standardu smatra ozbiljnom greškom.

Pročitajte još Regdol-macka

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *