Šar pej: pas sa borama

Ljubimac malih očiju i ušiju, tamnoplavog jezika i naborane kože, ume da bude razmažen i tvrdoglav

Foto Pexels (Anna Shvets), Pixabay

Šar pej, nekadašnji lovački pas, čuvar imanja, stoke i ljudi, potiče iz Kine. Najviše su ga odgajali radi korišćenja u organizovanim borbama pasa. Kasnije su njihovi vlasnici shvatili da je šar peja bolje izvoditi na izložbe. Trgovci psima koji su živeli u Hong Kongu, 70-ih godina 20. veka bavili su se „prirodnom produkcijom“ i izvozom ovih pasa. Rasa je spasena od iščeznuća zahvaljujući Matgo Lavu, ljubitelju šar peja iz Hong Konga. On je šezdesetih godina prošlog veka dopremio izvestan broj „teško naboranih“ pasa iz Kine u SAD.


Pročitajte još Bordoška doga nežan grdosija

Postoje dve linije šar peja: kineski tip (brži, viši i vitkiji psi, sa manje izraženim naborima i dužom njuškom) i američki tip (zdepastiji i deblji, naglašenijih kožnih nabora, duže dlake i kraće njuške)Prvi šar pej u SAD zvanično je registrovan 1976. godine. Početak organizovanog odgajanja rase počinje 1974, kad je osnovan Američki klub za šar-peja.

Visina šar peja 47,5 do 57,5 cm, a težina od 20 do 32,5 kg

Današnji izgled šar peja, sa karakterističnim kožnim naborima, tamno obojenim jezikom i malim ušima, rezultat je viševekovne selekcije. Ovaj pas ima debelu i opuštenu kožu, prekivenu oštrom i čvrstom dlakom. Dok je odgajan za borbe, odgajivači su forsirali dlaku koja je u borbama trebalo da izazove iritaciju i alergiju.

Godine 1977. našao se u Ginisovoj knjizi rekorda kao najmalobrojnija rasa, jer je tada u svetu bilo samo 12 registrovanih jedinki


Pročitajte još Francuski Buldog

Šar-pej voli da se igra sa članovima porodice, naročito sa decom. Odan je samo jednooj osobi. Adaptibilan je na sve životne uslove. Skoro uopšte ne laje i dobro podnosi samoću. Ne voli da bude zatvoren. Zaštitnik je porodice i imovine. Stalno je na oprezu, iako deluje nezainteresovano. Brzo i žestoko reaguje.


Foto Pixabay

Druželjubiv je i miran prilikom susreta sa drugim psimaa ako se pravilno socijalizuje

Inteligentan je i treba ga obučavati pažljivo, bez grubosti. U protivnom će se povući u sebe i postati agresivan. Šar peja treba da vaspitava strog ali plemenit vlasnik sa čvrstim karakterom. Kazne treba da budu samo u obliku povišenog tona.

Životni vek šar peja je oko 10 godina

Pročitajte još Baset kratkonoga dobričina

On je nezavisan, razigran, aktivan, dominantan, hrabar i miran u porodičnom okruženju. Treba da nauči da su svi ljudi u porodici hijerarhijski iznad njega. Ako ne bude tako, imaćete neposlušnog i tvrdoglavog ljubimca.


Najvažnije karakteristike šar peja date su u standardu rase koja je, prema klasifikaciji Međunarodne kinološke federacije (FCI), upisana pod brojem 309. Originalni važeći standard, objavljen 14. aprila 1999. godine, svrstava šar peja u drugu grupu (pinčeri i šnauceri – molosi i švajcarski pastirski psi, sekcija 2 (molosi), podsekcija 2.1 (mastif tip), bez obaveze radnog ispita


Više o standardu rase pričitajte na http://kinoac.edu.rs/rasepasa/

Oboleva od upala očiju i ušiju, ponekad ima probleme sa bubrezima, raznim alergijama (na žitarice, gluten, šećer) i groznicom (oticanje zglobova – tzv. „šar pej sindrom“)


Foto Pixabay

Prilikom izbora psa nemojte da vas „zaslepe“ samo bogati nabori. Važan je ukupan izgled, a štene mora da ima skladno telo kvadrtnog oblika, da bude živahno i veselo. Štenci šar peja na svet dolaze bez nabora, bez pigmentacije i sa pravim repom. Pigmentacija se odvija do uzrasta od 14 meseci, formira se i rep, a bore postaju naglašenije i izražajnije. Četvoromesečni pas ima najnaglašenije i brojne kožne nabore. Posle toga počinje proces njihovog „poravnavanja“. Odrastao šar pej ima nabore samo na glavi, grebenu i na podbratku.

Pročitajte još Bigl mali lovac velikog srca

Nabori na koži traže brižljivu negu, pogotovo kod štenaca koji često obolevaju od parazitskih grinja. Budite pažljivi, jer šar pej uopšte ne voli vodu!

Njegova dlaka se ne trimuje i nema podddlaku. Boje: crna, plavo-crna, crna sa primesama boje rđe, crvena ili jelenja, krem je dozvoljena, ali manje poželjna.