Predstavnik najčistije nemačke rase, svojeglav ali veran kućni ljubimac

Iako njegovo poreklo nije razjašnjeno, u prvoj polovini 19. veka bio je omiljen na dvoru u Vajmaru. Bio je pomoćnik lovcima i šumarima u okolini Vajmara i Tiringena. To je najstarija rasa ptičara koja se čisto gaji više od 100 godina.

Vajmaranac je srednje velik pas sa snažnom muskulaturom. Oči su mu okrugle i blago iskošene, boje svetlog ili tamnog ćilibara. Štenci imaju oči nebeskoplave boje.

Boja i varijeteti

Kratkodlaki ima kratku, gustu i ravno priležuću dlaku. Ima malo ili nimalo poddlake. Dugodlaki ima meku i dugu dlaku. Boja dlake je srebrna, rđasta ili mišije siva. Dozvoljeni su i prelazi između tonova.

Pročitajte još Maltezer živahan i nežan pas

Karakteristike i temperament

Veoma je inteligentan. Lako uči. Pravi je atletičar i voli da trči Ljubitelj je vode i odlično podnosi sve vremenske uslove. Obožava decu i privržen je vlasniku. Nenadmašan je lovac. Gajen je da nakon pucnja donese plen. Čulo mirisa mu je izvanredno. Često ima ulogu tragača i pratioca policajaca i vojnika.

Nije dobar izbor za vlasnika sa slabim karakterom. Ako ne trenira postaće nervozan i neposlušan. Važno mu je istrčavanje, bacanje loptice i štapa ili agiliti.

Ne treba da živi sa sitnim životinjama i malim rasama pasa.

Svojeglav je, iritantan i problematičan ako se ne socijalizuje. Ne sme da ostaje sam u domu. Idealan je za ljude koji rade od kuće. Prema strancima je agresivan ili ravnodušan.

Pročitajte još Bordoška doga nežan grdosija

Brzo nauči da otvara vrata, pa lako može da pobegne iz doma

Dlaka mu je kratka i svilenkasta i lako se održava. Dovoljno je četkanje jedanput nedeljno

Zdravlje

Sklon je displaziji kukova. Jedinke za priplod prolaze detaljan pregled. Može da boluje i od uvrtanja želuca. Mogući su očni problemi. Von Vilebrandova bolest je specifična za ovu rasu. To je poremećaj krvi koja se ne zgrušava. Prilikom povrede ili posekotine dolazi do obilnog krvarenja.

Pročitajte još Bigl mali lovac velikog srca

Standard FCI

Po FCI klsifikaciji spada u rase 7. grupe (ptičari), sekcije 1 (kontinentalni ptičari). Podleže ispitu u radu. Standard pod brojem 99, poslednji put je korigovan 2015. godine. Detaljniji opis standarda pročitajte na http://kinoac.edu.rs/rasepasa/

Prema strancima je ravnodušan ili otvoreno agresivan Foto Pixabay

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *