Ova atletski građena maca pomalo tajanstvenog porekla veoma je nežna prema vlasniku, ali iznad svega voli da bude nezavisna i da se igra

Pripadnice ove rase poznate su kao velike pričalice, a umeju i da “pevuše” tihim i nenametljivim “notama”

Abisinska mačka je jedna od najpopularnijih i najstarijih pripitomljenih rasa i na osnovu pojedinih istorijskih zapisa veruje se da potiče od staroegipatskih mačaka iz doba faraona, mada je zabeleženo da je ova maca živela i u nekim dalekim azijskim zemljama. Iako je njeno tačno poreklo poprilično tajanstveno, prvi Abisinac prijavljen je u Evropi 60-ih godina 19. veka, a nekadašnja Abisinija (kasnije Etiopija) je inspirisala rodonačelnike rase za njeno ime. Engleski odgajivači radili su na usavršavanju i standardizaciji izgleda, dlake i fizionomije rase, prateći ukrštanja sa britanskom kratkodlakom mačkom i drugim rasama.

Isprva abisinke nisu bile popularne, pogotovo zbog kratkovečnosti i malog broja mačića u leglu. Svetski ratovi su ih desetkovali u Evropi, pa su gotovo potpuno nestale: zabeleženo je da je u Engleskoj posle Drugog svetskog rata ostalo samo 12 abisinki. Zahvaljujući ljubiteljima i odgajivačima rase iz Evrope i SAD, ove mace su opstale i danas su jedna od najpopularnijih rasa.

Atleta bademastih očiju

Lepo oblikovana glava abisinke liči na klin, čeoni deo je širok, a njuška blago zaobljena. Mužjaci imaju “punačkije” obraze od ženki. Uši su velike i dobro odlakane, dlakave su i na unutrašnjim ivicama, dok na vrhovima imaju izrazite čuperke. Oči su bademaste, razmaknute i uvek sjajne, dubokih nijansi zelene, lešnika ili zlata. Gracioznog vrata, fino oblikovanih ramena, sa mišićavim i gipkim telom, ova maca ima lepa i prava leđa sa zaobljenim rebrima.

Elegantne i vitke noge proporcionalne su s telom, šape su ovalnog oblika i male, rep je dugačak i u osnovi debeo, a pri vrhu se sužava. Abisinka hoda polako i elegantno i kao da to izvodi na vrhovima prstiju. To je maca srednje veličine, sa težinom koja varira od 2,5 do 4,5 kilograma. Čitavom dužinom njene guste dlake raspoređeno je više boja (aguti dlaka koja podrazumeva svetliju boju pri korenu dlake, dok je na vrhu tamnija). Što se boje dlake tiče, može da bude bakarno crvena, srebrno-siva, sivo-smeđa ili crvenkasto smeđa. Karakteristične oznake protežu se od unutrašnje ivice oka do vrha glave, kao i od spoljašnje ivice očiju do rubova ušiju. Dlaka oko očiju treba da bude bleđa, a spoljašnja ivica tamnija. Zadnji deo ušiju je tamniji na vrhovima.

Nežni tajfun

Abisinke su izuzetno inteligentne i privržene ljudima. Nežne su i odane, a oglašavaju se umilno i odmereno. Iako izbegavaju da se izležavaju u vlasnikovom naručju, ne odvajaju se od svoje ljudske porodice. Prate vlasnika u stopu i “učestvuju” u domaćim poslovima. Budući da su veoma društvene i aktivne, patiće ako budu zapostavljene. Lako se uklapaju u svaki dom, ali očekuju da budu voljene i u centru pažnje. Ukoliko žive u porodici gde su ukućani zbog posla ili škole dosta odsutni, treba im obezbediti još jednog mačjeg drugara, ali i sa kucama će se dobro slagati.

Uživaju u igri i interakciji sa ljudima, lako uče i prihvataju šetnju na povocu. Interesantno je da iz ljubavi prema vlasniku čine nešto veoma neobično – udaraju svojom glavom o vlasnikovu i tako pokazuju najnežnija osećanja. Urođena radoznalost i želja da odjednom bude na raznim mestima doprinela je tome da abisinka ima još jedan nadimak – mali tajfun. Oprezna je pri susretima sa strancima i veoma nepoverljiva, ali je radoznalost jača od nje, pa lako zaboravi na oprez ii suzdržanost. Ona je i okretni sportista, a vežba i svakodnevna aktivnost su joj veoma važne.  
Ponekad će radoznalost odvesti abisinku daleko od doma, ali će se ova dlakava damica uvek i vratiti. Ona troši mnogo energije, pa je prirodno da ima odličan apetit, te će se usuditi i da ukrade koji zalogaj sa stola. Potrebni su joj kaloričniji obroci, ali valja biti oprezan, jer ne sme da se pregoji.

Idealne za osobe sa alergijama

Abisinke su kratkodlake i imaju vrlo malo poddlake, što ih čini idealnim kućnim ljubimcima. Minimalno se linjaju, a perutanje kože kod njih je zanemarljivo, pa su pogodne za osobe koje pate od alergija.

Više imena jedne mace

Poznato je nekoliko imena abisinske mačke, poput “bunnycat” (zec-mačka), zbog aguti šare na dlaci koja podseća na krzno divljeg zeca, a korišćen je i naziv “british ticked cat”. Zvanično ime abisinka je dobila 1929. godine, kad je započela njihova registracija u GCCF, najstarijoj engleskoj felinološkoj organizaciji na svetu.

Pročitajte još http://lepetit.rs/Docs/Le_PETit_Rasne_mace_za_potpune_pocetnike.pdf?fbclid=IwAR1XZtsi7W9jpzpEDJ5J_YE7T0Us_TH_4xycGvVSLsP7Y0X9BUV8GRyVI2U

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 1-abyssinian-cat-4911862_960_7201.jpg

Foto Pixabay

4 thoughts on “Abisinska mačka”
    1. Abisinsku mačku moguće je nabaviti i u našoj zemlji, u jedinoj stručnoj i odgovornoj međunarodno registrovanoj odgajivačnici Funky Valentine WCF u Beogradu. Ove izuzetne mačke mogu se videti i na Mrnjau festu, tradicionalnoj izložbi mačaka koja se svakog januara održava u Domu omladine u Beogradu, u organizaciji Društva Le PETit. Ne znamo da li će se festival mačaka održati i naredne godine, zbog epidemiološke situacije u našoj zemlji. Ne zna se koliko tačno ima odgajivača ovih mačaka u Srbiji, a što se cena tiče, one se kreću od 200 evra naviše.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *