zasto macke ponekad imaju neprijatan miris

Postoji nekoliko razloga lošeg mirisa mačke koji se mogu pojaviti na celom njenom telu: u ustima i ušima, na koži i dlaci, ispod repa, ali i u samom organizmu

Foto Pixabay

Imate mačku i oko nje nedavno je počeo da se širi neprijatan miris?

Mačke su uglavnom poznate po čistoći i većina maca neguje se samostalno. Međutim, ponekad mačka poprimi neprijatan miris. Iako su neki mačji mirisi bezopasni i lako ih je sanirati, drugi znače da postoji zdravstveni problem, prenosi portal Thesprucepets.

Zašto moja mačka smrdi?

Najbolji način da otkrijete zašto vaša mačka neprijatno miriše je da odredite izvor tog mirisa. Da li se on oseća oko glave ili lica? Možda je reč o delu ispod leđa? Osećate li smrad na određenom delu krzna ili celom dužinom tela? Postavljanje ovih pitanja je prvi korak u saniranju problema. Kad saznate odakle smrad dolazi, veće su šanse da brzo delujete i pomognete mački.

Uzroci lošeg mirisa kod mačaka

Postoji nekoliko potencijalnih razloga loših mirisa kod mačaka. Kada budete locirali mesto koje se oseća, otkrićete i osnovni uzrok. U svakom slučaju, mačku ćete morati da odvedete kod veterinara.

1 Usta

Ponekad se iz mačijih usta oseća loš zadah ili halitoza. Konstantno loš zadah obično je znak zdravstvenog problema. Privremeni mirisi iz usta mogu biti uzrokovani nečim što je mačka pojela, a ako zadah traje, vreme je za veterinara.

Pročitajte još Zasto-macka-jede-travu

2 Bolesti zuba su najčešći uzrok lošeg zadaha kod mačaka. Nagomilani plak i kamenac neprijatno mirišu zbog velikog broja nakupljenih bakterija. Plak i kamenac mogu izazvati gingivitis i bolesti desni, što dovodi do gubitka zuba.

3 Čirevi, izrasline i rane u ustima mogu razviti neprijatan miris ako se ne leče. Bakterije u ustima će samo pogoršati stanje. Ove lezije su uzrokovane stomatitisom ili drugim problemom. One ne samo da su veoma lošeg mirisa, već su i neprijatne za mačku. Miris iz usta se takođe može osetiti ako maca ima bubrežne bolesti ili neregulisan dijabetes.

Rep

Ako neprijatan miris dolazi iz oblasti oko osnove repa, velike su šanse da maca ima problem sa anusom. Potražite veterinarsku pomoć ako sumnjate na sledeća stanja:

Nadutost se javlja i kod mačaka. Ako maca često pušta gasove ili veoma loše miriše, možda postoji gastrointestinalni problem.

Dijareja može ostaviti tragove stolice oko anusa. Mački će možda biti teško da se pravilno neguje ako se dijareja nastavi. U slučaju da dijareja traje dva ili više dana, posetite veterinara.

Konstipacija uzrokuje vraćanje stolice u debelo crevo, zbog čega se mačka napreže da bi obavila nuždu. Zadržavanje fecesa je veoma neprijatno: ne samo da se razvija loš miris, već može da izazove i ozbiljnije zdravstvene probleme.

Analne žlezde su sićušne kese koje se nalaze neposredno ispred mačijeg anusa. Sadrže masnu tečnost pomalo “ribljeg” mirisa koja se normalno izbacuje tokom defekacije. Tečnost se može osloboditi i tokom akutnog straha, stresa ili uzbuđenja (slično mirisnim žlezdama tvora). U nekim slučajevima, analne žlezde mogu se upaliti ili inficirati. Deo tečnosti može da iscuri, ostavljajući na mački veoma neprijatan miris. Maca sa ovim problemom će konstantno trljati zadnji deo ili opsesivno lizati otvor.

Perianalne fistule su rane u anusu i oko analnog područja. One imaju strukturu nalik tunelu. Iako se retko pojavljuju kod mačaka, mogu biti veoma ozbiljne. Veoma su neprijatne i mogu se iskomplikovati, pa je hirurško lečenje neminovno.

Koža i dlaka

Ako se loš miris mačke oseća na celom telu, izvestan je problem sa kožom i dlakom. Kupka može pomoći ako je mačka primetno prljava. Međutim, ako je maca čista, postoji neki proces na koži ili dublje. Potražite veterinarsku pomoć!

Infekcije kože takođe izazivaju neprijatan miris. Ako je infekcija ozbiljna, mačka će gubiti dlaku i imati vidljivo iritiranu kožu. Možda ćete nakon maženja mačke sa infekcijom kože primetiti mastan, smrdljiv sloj na rukama. Loš miris je obično uzrokovan prekomernim rastom bakterija ili gljivica.

Rane na koži mogu ostati skrivene ispod dlake, pa će se lako inficirati. Može se pojaviti i iscedak neprijatnog mirisa (gnoj). Pokušajte da pronađete rane ispod krzna. Ako ih nađete, obavezno vodite mačku veterinaru.

Pročitajte još Zasto-se-macke-trljaju-o-nas-evo-koji-su-razlozi

Uši

Infekcije ušiju su uzrokovane prekomernim rastom kvasca, bakterija ili grinja u ušima. Mačka će grebati uši i tresti glavom, a uši će imati zaista loš miris. Pregledajte unutrašnjost mačijih ušiju ili odvedite mačku kod veterinara.

Pročitajte još Da-li-kupate-macku

Urinarni problemi

Mačiji urin ima veoma jak miris nalik amonijaku koji može postati još jači ako se pojavi problem. Infekcije urinarnog trakta mogu uzrokovati da urin miriše posebno trulo. Inkontinencija ili nemogućnost kontrole mokrenja uzrokovaće konstantni miris mačke na mokraću. Obratite se veterinaru!

Ako se vaša mačka napreže da urinira, ali ne mokri, ovo je hitan slučaj! Urinarne opstrukcije su izuzetno opasne, pa mačku momentalno odvedite kod veterinara

Kada pozvati veterinara

Mačke su veoma vešte u maskiranju bolesti. Zato ako primetite bilo kakve promene kod mačaka, reagujte odmah, jer posledice mogu biti veoma ozbiljne. Kontaktirajte veterinara pri najranijim znacima bolesti ili ako mačka ispušta neobičan miris koji ne nestaje.

Pročitajte još Upomoc-moja-macka-jede-posip

One thought on “Zašto moja MAČKA NEPRIJATNO MIRIŠE?”
  1. Nasa siba je imala taj problem. Pocelo je vrlo diskretno sa mirisom iz usta da bi se za par dana miris toliko intenzivirao da je svima u blizini bilo jako neprijatno. Srecom, brzom reakcijom veterinara otkriveno je da ima poveci dzep izmedju zuba i manjom intervencijom, ispiranjem hidrogenizovanom vodom i promenom vrste hrane problem je bio saniran u jako kratkom vremenskom periodu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *