ako macka jede posip i druge nejestive predmete mozda boluje od pike

Mace ponekad konzumiraju pesak, nečistoću i druge nejestive predmete: ova pojava zove se PIKA i ima različite oblike i razloge

Foto Pixabay, Pxhere.com

Mačke mogu da jedu posip i druge nepoželjne materijale zbog brojnih razloga, piše portal Thesprucepets. Ovo ponašanje poznato je pod imenom “pika”.

Pika može da potiče iz najranijeg doba. Mace koje su rano ostale bez majke ponekad nadomešćuju sisanje jedenjem nejestivih predmeta. Piku izazivaju i genetska predispozicija, stres i teške traume

Mačke sa pikom mogu da se ustreme na papir, posip, pesak, plastiku, smeće, tkaninu… Neki oblici pike su bezopasni ili dosadni, kao što je lizanje plastičnih kesa. Međutim, jedenje nejestivih supstanci može začepiti sistem za varenje.

Prevencija pike nije moguća, ali se mogu smanjiti rizici od poremećaja u ponašanju

Pročitajte još Oprez-ove-bastenske-biljke-su-pogubne-za-macku

Zašto mačka jede posip?

Mačke koje jedu posip definitivno imaju probleme sa zdravljem ili ponašanjem. Ako posumnjate na zdravstveni problem, odvedite macu kod veterinara.

Anemija, leukemija, bolesti bubrega

Konzumiranje posipa može biti znak neke mačije bolesti, kao što je anemija. Proverite desni svoje mace: ako su blede, bele ili plavičaste, definitivno je reč o anemiji. Anemija ukazuje na nedostatak gvožđa, minerala u tragovima, vitamina ili esencijalnih masnih kiselina. Jedenje posipa može biti znak i mačije leukemije, bolesti bubrega, prisustva parazita…

Nedostaci u ishrani

Mačka može da jede posip ukoliko ishranom ne dobija dovoljno hranljivih materija. U pitanju je nedostatak vitamina A i B1 (tiamina), L-karnitina, magnezijuma, natrijuma… Ako koristite posip na bazi gline, nemojte se čuditi ako ga maca ponekad gricne, jer on sadrži nedostajuće minerale. U tom slučaju će veterinar preporučiti izmene u ishrani i dodavanje suplemenata.

Pročitajte još Najzdraviji-suplementi-za-pse-i-macke

Radoznali mačići

Mačići mogu jesti posip iz radoznalosti. Ovakvo ponašanje verovatno će nestati, ali bi bilo najbolje da to pratite. Ne kupujte posip koji se zgrudva kada se pokvasi! Ako ga mače pojede, zapušiće mu se creva.

Stručnjaci koji istražuju ponašanje mačaka tvrde da su sijamske i birmanske mace podložnije pika sindromu od ostalih rasa

Pročitajte još Da-li-je-i-vasa-macka-halapljiva-evo-resenja-za-ovu-losu-naviku

Kako sprečiti mačku da jede posip?

Eliminišite bolesti kao moguće uzroke jedenja posipa. Ukoliko maca nije bolesna, sledi “prevaspitavanje”.

Promenite posip

Postoji mnogo vrsta posipa. Ako se vaša mačka nameračila na određeni miris ili “ukus”, promenite ga!

Ponekad promena posipa može uzrokovati ovu nemilu pojavu, pogotovo ako je novi posip napravljen na bazi pšenice ili kukuruza

Igranjem protiv dosade

Mačka kojoj je dosadno može se “baciti” na oralno istraživanje posipa. Odvucite joj pažnju igračkama, štapovima sa peruškama i drugim zanimacijama.

Dodaci ishrani

U mačiju ishranu uključite dodatke. Maca koja jede granule sigurno će se obradovati sosićima, pašteticama, pa i svežim pilećim srcima ili džigerici. Mnoge opcije visokokvalitetne hrane su nutritivno bogatije i zadovoljiće probirljiva mačija nepca.

Mozgalice za lovce

Nabavite maci igračke “mozgalice” i slagalice za hranu koje će joj zaokupiti pažnju i podstaći je na “razmišljanje”. Tako će se ona podsetiti uloge lovca i biće zaokupljena “lovom” umesto čeprkanjem po posipu.

Macina trava

Ponudite maci posudu sa macinom travom. Iako ne rešavate problem “grickanja”, barem ćete joj dati zdravu opciju za žvakanje. Nabavite igračke punjene ovom mačijom poslasticom.

Sklonite izazovne predmete

Obavezno sklonite sve predmete i sitnice koje mačka može da strpa u usta. Klupko vune, konci, mali predmeti… potencijalna su opasnost za sve mačke, kamoli za one sa pika sindromom.

Stres kao okidač

Mačke koje pate od pika sindroma ponekad mogu dobiti terapiju. To se obično dešava u težim slučajevima stresa ili trauma.

Prevazilaženje pika sindroma traži vreme i strpljenje. Koncentrišite se na izbegavanje uzroka pojave. Ako otkrijete “krivce” za piku, izbacite ih iz doma!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *