Ruska plava mačka

Ljubimica sa osmehom

Ona je umiljata i nežna, dobrodušna prema drugim mačkama i psima, obožava vlasnika i tuguje kad se ukućani svađaju

Maca pametnica, graciozna poput balerine, aktivna i razigrana kućna ljubimica, „zaljubljena“ u svog vlasnika i porodicu… ovo je samo deo osobina koje se pripisuju jednoj od najinteligentnijih maca na svetu – ruskoj plavoj mački. Njena privrženost je fascinantna, jer u stopu prati vlasnika i „pati“ dok se on ne pojavi na kućnom pragu. Ne samo da će zarobiti vlasnikovo srce, već i njegov orman, krevet, jastuk, pa i lične stvari. Prema strancima je rezervisana i stidljiva, sve dok ih dobro ne upozna. Neophodne su joj velike dnevne doze maženja i zagrljaja, ali voli i da se igra. Vezuje se za određene predmete, pa su joj neophodne igračke, jer će u suprotnom konfiskovati vlasnikove papuče ili čarape. Nije štetočina i neće uništavati pokućstvo, ali joj treba obezbediti penjalicu, jer voli da “vežba”. Umiljata je, nežna i ne grebe, mirna je i ne voli glasnu muziku i buku druge vrste, čak ni porodičnu prepirku. Tiho se oglašava, pa ponekad deluje kao da ne ume da mjauče.

Pročitajte još Abisinska mačka

Ne voli promene, kako u pogledu mesta na kojem stoje posip i činijice sa vodom i hranom, tako i kad je u pitanju serviranje obroka. Isto tako, nemojte planirati da se selite, jer će ova mačka tugovati za svojim izvornim domom.

Lako uči i može da se navikne na povodac, pa će drage volje ići u šetnju sa vlasnikom

Ruska plava mačka je prava atletičarka gipkog, mišićavog tela i lake građe, sa malom glavom u koju su usađene velike uši i lepe, zelene oči. Srednje je veličine, težine između tri i 6 kilograma, Noge su joj prilično visoke i srazmerne, šape malo uže, a rep dug, ponekad ukrašen prugama. Obrazi su joj istaknuti, pa deluje kao da se smeje. Krzno joj je svilenkasto, sa dvostruim dlačnim slojem koji se presijava na vrhovima. Mladunci imaju tzv. “ghost tabbies”, pruge koje se gube kad jedinka postane polno zrela.

Bremenitost ruske plave mace traje 60 dana

Ruske plave mace imaju gene crnih mačaka, ali zbog recesivnog gena koji “razblažuje” crni pigment, potomci će uvek biti sivo-plavi. Ova rasa se minimalno linja, nema “mačiji” miris i zahteva četkanje dva puta u toku sedmice. Sa kupanjem ne treba preterivati, ali u sezoni linjanja to činite obavezno. Jedanput u mesecu treba joj skratiti nokte. Ukoliko imate vremena, uz maženje primenite i blagu masažu i pokušajte da je naviknete na svakodnevno pranje zuba, da biste sprečili stomatološke probleme kojima je sklona.

“Plavi anđeo”, “plava pridošlica” i “zec-mačka” su još tri imena ruske plave mace

Rasa je veoma zdrava i nisu poznate nasledne, genetske bolesti, pa sun eke mačke živele čak 25 godina. Jedini “porok” joj je hrana, pa treba povesti računa o izboru granula ili druge hrane, pogotovo ako je lišena mogućnosti da ima potomstvo. Dugovečna je i nema predispozicije za nasledne bolesti, ali voli da jede i može da postane gojazna, pa treba obratiti pažnju na ishranu koja će je održati vitalnom i zdravom. Ukoliko dobija granule, posavetujte se sa veterinarom o vrsti i količini hraniva, a uz to joj svakodnevno u hranu dodajte po jednu usitnjenu vitaminsku tabletu, koja će joj ojačati imunitet i dati energiju.

Ne sme da se hrani ostacima sa stola, niti da pije mleko, jer laktoza može da naškodi sistemu za varenje!

Malo istorije…

Arhangelsk u zapadnoj Rusiji dom je ruske plave mačke, a istoimena luka na Barencovom moru u 19. veku je bila veliki trgovački centar, gde su se okupljali moreplovci iz čitave Evrope, koji su i preneli rusku plavu mačku u druge zemlje. Ova maca bila je mezimica na dvorovima ruskih careva, ali i aristokratije drugih zemalja. Zvanično je registrovana i priznata pod imenom ruska plava mačka 1912. u Velikoj Britaniji.

Nekada je bila na meti lovaca, zbog krzna. Prema legemdi, mačke sa plavom dlakom donose blagostanje i sreću, a njihovi vlasnici slažu se s tim da u dom unose mir i spokoj i umirujuće deluju na bolesne.

Tri dame iz iste porodice

Ruska plava mačka postoji u tri varijeteta: engleski tip mirnijeg karaktera, jače građe, sa visoko postavljenim ušima, izražene njuške i brade, guste uspravne dlake srednje plave nijanse, evropski ili skandinavski tip elegantnije građe, sa pomalo razmaknutim ali dominantnim ušima, i američki, temperamentni tip tanane i nežne građe, svetloplave dlake, smaragdnozelenih očiju i ekstremno razmaknutih ušiju.

Ukoliko poželite da nabavite mače…

Prava ruska plava mačka je samo ona kojoj koreni vode čak do Arhangelska, luke na hladnom Barencovom moru. Ova maca smaragdnih bademastih očiju, kratkog, a opet gustog krzna poput vidre, svilenog na dodir i karakterističnog srebrnog odsjaja je malobrojna i zato je treba potražiti samo kod odgovornog i proverenog, međunarodno registrovanog odgajivača.

U Srbiji postoji odgovorna odgajivačnica ruskih plavih mačaka, registrovana pri World Cat Federation i Klubu Le PETit Mače će iz odgajivačnice stići u novi dom vakcinisano, sa zdravstvenom knjižicom-pasošem i međunarodnim WCF rodovnikom – pedigreom. Odgovoran odgajivač će vam uvek biti na raspolaganju i dostupan za pitanja i savete.

Pročitajte još http://lepetit.rs/Docs/Le_PETit_Rasne_mace_za_potpune_pocetnike.pdf?fbclid=IwAR1XZtsi7W9jpzpEDJ5J_YE7T0Us_TH_4xycGvVSLsP7Y0X9BUV8GRyVI2U