Mejn kun, mačka koja liči na risa

Izuzetno je nežna prema vlasniku i poslušna poput psa, a njeno mjaukanje podseća na ptičiji cvrkut

Mejn kun je jedna od najstarijih rasa mačaka severnog dela Amerike. Stvorena je pre više od dva veka, ima status zvanične mačke države Mejn, zovu je i rakun iz Mejna, ali je njeno poreklo nejasno, jer se zasniva na pretpostavkama. Da li je nastala od mačaka Marije Antoanete koje su se doselile na tlo SAD i ukrštale se sa tamošnjim risevima, da li je 1800. godine stigla u Ameriku sa engleskim kapetanom Ričardom Kunom ili je nastala ukrštanjem kratkodlakih domaćih mačaka sa teritorije SAD i dugodlakih angora mačaka koje su stizale sa Vikinzima, još se pouzdano ne zna.

 U vreme nastanka, mejn kun je bio radna mačka koja je lovila miševe i ostale glodare, dok se u Evropi pojavila kasno. Čuveni pisac Ernest Hemingvej i američki predsednik Teodor Ruzvelt, bili su veliki ljubitelji ove rase, a najveći primerak mejn kuna, koji je upisan u Ginisovu knjigu rekorda je mužjak Stivi, čija je dužina iznosila 1,2 metra.

Pročitajte još Abisinska mačka

Mačka sa dušom psa

Iako isprva deluje zastrašujuće, mejn kun je nežan mačiji džin. Ima neponovljiv divlji izgled i kako kažu vlasnici nežnu “pseću” dušu. To je suzdržana i verna mačka, koja obožava porodicu i decu. Voli da se druži sa drugim mačkama i psima, nikad se ne ljuti i ne daje povoda drugima da se na nju naljute. Lako se prilagođava karakteru i navikama vlasnika, ali voli da dobije njegovu pažnju, pogotovo posle dužeg odsustvovanja. U stanju je da satima sedi ispred vrata, očekujući da naiđe vlasnik. Prepoznaje glasove članova porodice, vešto donosi predmete koji joj se bace i „odaziva“ se na ime. Iako voli da “priča”, nije glasna, a njen mjauk je prijatan ljudskom uhu i podseća na ptičiji cvrkut.

Raste sporo, i psihički i fizički, pa zrelost dostiže u petoj godini. Iako zaljubljen u ljude, mejn kun voli samostalnost. Radoznao je, voli svuda da zaviri i želi da uvek bude uz vlasnika. Izbegava da predugo sedi u krilu, voli da istražuje teritoriju koja mu pripada, i u njemu se često budi instinkt lovca.

Najveći primerak mejn kuna, koji je upisan u Ginisovu knjigu rekorda je mužjak Stivi, čija je dužina iznosila 1,2 metra

Dlaka i divlji izgled

Mejn kun je autohtona rasa iz SAD, priznata 1967. godine. Njena značajna karakteristika su velike uši, postavljene visoko na glavi, sa blago zašiljenim vrhovima, na kojima su čuperci. Ovi “ukrasi” služe kao svojevrsni radar ili instrument za otkrivanje pokreta, a nastali su zbog nemogućnosti mačke da za vreme bučnih padavina u Mejnu sluhom locira plen. Mejn kun ima dlake na šapama što mu omogućava da se lako kreće po snegu.

Dlaka ove mačke je srednje duga, sjajna, prava i lako se održava, a poddlaka je mekana i nežna. Krzno je gusto, teško i vodootporno. Priznate boje dlake su: bela, crna, plava, crvena, krem, srebrna, dim boja, kornjačevina…, a dozvoljeni su varijeteti sa belom i uzorcima: mramorastim (klasik), tigrastim ili makerel, tačkastim… Nije dozvoljen izgled sijamske ili ragdol mačke, niti čokoladna, lila, cimet i boja jelena. Oči mejn kuna su zelene, bakarne, zlatne, plave, a mogu biti i različitih boja (samo kod belog varijeteta).

Pročitajte još Ruska plava mačka

Nega i zdravlje

Dlaka ove mace je veoma dugačka i gusta, pa se preporučuje četkanje dva puta nedeljno, a kupanje je minimalno, osim u periodu linjanja. Ovo je generalno zdrava i dugovečna rasa (životni vek je oko 15 godina). Bolesti koje se pojavljuju su nasledna srčana i bubrežna oboljenja, kao i problemi sa kičmom i kukovima, pa je neophodno od odgajivača tražiti potvrdu o analizama na genetske bolesti. Nekada su mačići mejn kuna stizali na svet sa polidaktilijom (šest prstiju na nogama), ali je selekcijom ova fizička mana eliminisana.

Dozirana ishrana

Mejn kunu su potrebne namirnice bogate visokokvalitetnim proteinima i kombinacija vlažne i suve hrane koja održava energiju i sportsku liniju. Ova rasa je podložna gojenju u srednjim godinama, a budući da joj težina nije mala (ženke od 4-6 kilograma, mužjaci 7-10 kg), treba povesti računa o kvalitetu i kvantitetu hrane. Mejn kun voli da pije vodu, al ii da se igra s njom, pa ne zaboravite da mu obezbedite dosta sveže i čiste vode, naročito leti.

Najpoznatije odgajivačnice

Mejn kun vodi poreklo od malog broja predaka, pa su gotovo sve mačke ove rase “rođaci”. Izbegava se ukrštanje bliskih potomaka, zbog rizika od genetskih bolesti. Zato prilikom nabavke mačke vlasnik treba da ima potvrdu odgajivača da nije pario mačke u bliskoj krvnoj liniji.

Osim što treba da budu uredno vakcinisane, ove mačke moraju imati potvrdu o tome da su njihovim roditeljima urađeni testovi o zdravlju srca, bubrega i kukova.

U Srbiji i regionu ima nekoliko stručnih i odgovornih međunarodno registrovanih odgajivačnica mejn kunova. Neke od njih su: „Andema Star“ iz Kruševca „Svindoff WCF“ na Fruškoj gori, „Gentle Giants“ u Hrvatskoj, „Karelian lights“ iz Bugarske…

Više o rasi mejn kun: Mejn kun mačke

Foto Pixabay