Ali samo klasičnu i „specijalizovanu“

Istraživanja su pokazala da se mačkama dopadaju pesme, komponovane posebno za njih, kao i melodije nalik zvuku koji proizvode mačići dok sisaju

Mačka čuje tonove koji pokrivaju veći opseg od onog koji je dostupan čovekovom sluhu. Rezultati brojnih istraživanja o tome da li mačke pokazuju sklonost ka muzici i pokazuju li “ljubav” prema muzičkom ukusu svojih vlasnika, pokazali su da mačke ponekad uživaju u “ljudskoj” muzici.

Muzika koja prija mačijim ušima mora da bude što bliža frekvenciji i tempu koje ove životinje koriste dok komuniciraju. Zbog toga su muzičari – ljubitelji mačaka rešili da se posvete pravljenju muzike za mačke, osmislivši specifične melodije, sastavljene od tonova i ritmova koji, recimo, podražavaju zvuk koji se čuje kad mačići sisaju.

Muzika koja prija mačijim ušima mora da bude što bliža frekvenciji i ritmu koje ove životinje koriste dok komuniciraju

Muzika prilagođena mačijem čulu sluha ima ritam sličan onome koji proizvodi mačka dok prede (oko 1.440 udara u minutu) i u obimu frekvencija koji koristi kad se oglašava.

Pogledajte još Muzika za mace

Što se tiče kompozicija, mačke su pokazale da im se više dopada muzika koja je specijalno komponovana za njih, nego melodije namenjene ljudskom uhu.

Link Muzika za mačke prvi album koji je namenjen samo macama

Mačke definitivno vole i klasičnu muziku

Foto Pixabay

Zainteresovanost za muziku mačke su pokazale u eksperimentu tako što su okretale glavu prema njenom izvoru, kretale su se ka njemu, „mazile se“ sa zvučnikom iz kojih su dopirali zvuci, ili su njuškale to mesto. Udaljavanje od izvora zvuka značilo je da se mačkama muzika nije dopala.

Sve u svemu, i dalje se ispituju načini na koje muzika može da se iskoristiti za oplemenjivanje mačijeg života, pa se “muzičke” inovacije usmeravaju na tonove koje mačka samostalno proizvodi.  

Link Spotifi pravi muziku za pse i mačke

Vole i klasiku

U pojedinim prihvatilištima za napuštene ljubimce, osoblje koje brine o macama pušta im klasičnu muziku, jer ona iz nekog razloga umirujuće deluje na ove osetljive životinje, pogotovo na one jedinke koje su zlotavljane ili na bilo koji način zanemarivane.

3 thoughts on “Mačke vole muziku”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *