Dijareja kod štenadi

Kako se izboriti sa dijarejom kod štenaca?

Oko 10 do 25 procenata mladih pasa ima probleme sa varenjem do prve godine života, a jedan od najčešćih simptoma i posledica je proliv koji se ne sme zanemariti

* Prilikom dijareje povećava se broj pražnjenja, obim i izgled fecesa

* Veliku ulogu u lečenju dijareje ima uvid u kvalitet hraniva, broj i količinu obroka, termičku obrađenost hrane i da li je davana u toplom ili hladnom stanju

Među najčešćim oboljenjima pasa su ona koja su u vezi sa poremećajima u radu organa za varenje, a kod štenaca je taj procenat mnogo veći nego kod odraslih. Oko 10-25 procenata štenaca ima probleme sa varenjem do navršetka prve godine.

Stres zbog prestanka sisanja

Otprilike u ovom periodu psetance prestaje da sisa i to je prvi stresan momenat koji preživljava. To ne samo da prestavlja veliku psihičku promenu, već se dešavaju i fiziološke promene: menja se veličina organa za varenje, protok hranljivih materija je drugačiji i menjaju se aktivnosti enzima, jer se mleko više ne vari, već proteini i masti iz drugih namirnica. Promene nastaju i u crevnoj flori – ona postaje „bogatija“ za nove vrste bakterija koje učestvuju u varenju i radu ovih organa.

U istom periodu psi ostaju i bez antitela koja su dobili preko kolostruma i majčinog mleka, a nadolazeća vakcinacija dodatno opterećuje organizam, posebno organe za varenje. Dijareja tako postaje jedna od posledica uvođenja nove hrane u organizam malog psa, a ove telesne izlučevine ponekad mogu da budu potencijalno opasne i po ljude.

Pročitajte još…Dijareja kod psa

Štenci uzrasta do 4,5 nedelja normalno imaju ređu stolicu u odnosu na stariju štenad, a štenci većih rasa imaju mekšu stolicu u odnosu na manje rase pasa. Ponekad mladi psi imaju u organizmu patogene izvore ovog problema, ali ih ne ispoljavaju. Dešava se i da se pojave reakcije, sa težim simptomima, zbog čega je lečenje komplikovanije i ozbiljnije i sprovodi se u zavisnosti od starosti i genetike psa, lokalnog i sistemskog imuniteta, uzročnika i životne sredine.

Veliku ulogu u lečenju dijareje kod štenaca ima uvid u njihovu ishranu – u kvalitet hraniva, broj i količinu obroka, termičku obrađenost hrane, da li je davana u toplom ili hladnom stanju… Veoma je važno i pitanje svarljivosti namirnica, jer hrana koja se teško vari opterećuje mlad organizam.

Najbolji načini lečenja

Ako štene ima dijareju bez znakova bolesti savetuje se gladovanje koje treba da traje od 24-48 sati, nakon čega treba davati male količine hrane više puta dnevno. Neki veterinari smatraju da hranjenje u malim količinama tokom proliva pomaže vraćanju kvaliteta crevnih resica i njihovom manjem trošenju tokom bolesti. Upotreba antibiotika zavisi od stanja šteneta, ali treba voditi računa o „dobrim“ bakterijama koje su „zvanični“ stanovnici psećih creva i ne smeju se uništavati kako se ne bi narušilo normalno funkcionisanje ovih organa.

Štene ne sme da dehidrira i ne sme se pojaviti manjak tečnosti u krvotoku. Ne sme se dozvoliti ni gubitak hranljivih materija, jer njihov nedostatak izaziva oštećenje jetre, hipermetabolizam i sepsu. Infuzija sa šećerom u pojedinim slučajevima nije dovoljna, pa je potrebno uključiti i elektrolite, proteine i vitamine.

Ukoliko se u leglu nalazi bolesno štene, treba obratiti dvostruku pažnju: lečiti štene i raditi na smanjenju rizika zaražavanja ostalih mladunaca u leglu, vakcinacijom ili čišćenjem od parazita. Uz fizičke prepreke i odvajanje obolelih štenaca, potrebno je izvršiti i dezinfekciju prostora sredstvima koja su apsolutno neškodljiva po zdravlje životinja.

Specifičan izgled “problema”

Prilikom dijareje povećava se broj pražnjenja, obim i izgled fecesa. Izgled stolice može donekle da ukaže na šta treba obratiti pažnju prilikom analize uzročnika dijareje. Ukoliko je stolica masna, problem je složeniji, jer je izazvan parazitom giardija, koji izaziva atrofiju crevnih resica i smanjuje apsorpciju hrane. Ako feces nije lepo formiran i sadrži krv i sluz, može da ukaže na parazitarno oboljenje kokcidiozu, a paraziti mogu da se vide i golim okom. Ukoliko vlasnik vidi nezvane goste u stolici svog psa, treba da zna da će tek da se bori sa ovim napastima, jer ih u organizmu ljubimca ima mnogo.