Mačka kao meteorolog

Može li ponašanje mačke da ukaže na promenu vremena?

Ako je verovati ljubiteljima ovih dlakavih dama, one su odlični meteorolozi, jer svojim ponašanjem mogu da ukažu na promene koje osećaju u vazduhu i samim tim najavljuju da će se vreme promeniti

„Umesto što svoju veru stavljamo u predviđanje meteorologa, treba da pratimo mudrost životinja koje žive uz nas“, izjavio je davne 1883. godine prvi poručnik američke vojske, H. H. C. Danvud. On je ujedno i tvorac knjige „Izreke o vremenu“, u kojoj je dao dugačku listu ponašanja životinja prema kojima se sa sigurnošću može predvideti kakvo će biti vreme. Navodio je sve ono što je uočavao u ponašanju lisice, medveda i koze, ali je najveći deo knjige posvetio mačkama i promenama u njihovom ponašanju pre izmene vremenskih prilika. Danvud je naveo da promena vrmena izvesna ukoliko mačka dobije „kijavicu“ i to je, sasvim sigurno, nagoveštaj skore kiše. Vlažno vreme i padavine, kako je objašnjavao, mogu da se očekuju i u slučaju da mačka umiva lice ako šapama češće dodiruje uši.

Ako se desi da maca mnogo „testeriše“ dok spava, treba očekivati izuzetno nepovoljne vremenske uslove, a ako spava na leđima, bolje je pripremiti se na dolazak oluje.

Umivanje mačke posle kiše i način na koji najčešće okreće njušku može da nagovesti iz kog smera treba očekivati vetar. Ako je zima i ima snega, u slučaju da maca umiva lice, a leđima je okrenula prema vatri ili drugom izvoru toplote, treba očekivati otopljavanje.

Foto Pexels