kvoka

DOBRODUŠNA DEBELJUCA

Upoznajte kvoku iz porodice torbara, jednu od najomiljenijih životinja na planeti

Majušni torbar sa australijskog ostrva Rotnest poznat je po tome što odlično pozira za „selfi“ i pritom s lica ne skida osmeh koji joj je doneo epitet najdobroćudnije divlje životinje.

* Kad oseti opasnost, kvoka počinje da dobuje zadnjim nogama po zemlji

* Mama kvoka pari se čim donese mladunče na svet, ali razvoj nove bebe „miruje“ dok prvorođeno „dete“ ne izađe iz torbe. Nakon pet meseci, mala kvoka napušta utočište, što predstavlja „zeleno svetlo“ novom embrionu

* Životni vek kvoke u prirodnim uslovima je 10 godina

U jugozapadnoj Australiji, na ostrvu Rotnest i njegovim manjim morskim “susedima”, živi zverka koja neobično podseća na džinovskog miša. Reč je o kvoki, kratkorepom kenguru koji veličinom podseća na kućnu mačku ili srednjeg psa: dugačka je 65 cm, na njen rep “odlazi” skoro trećina njene dužine, dok joj je težina oko 5 kilograma. Izuzetno je simpatična i s lica joj ne silazi prirodni osmeh po kojem je i postala poznata. Uopšte se ne boji čoveka, ali je u prirodi poprilično bespomoćna i često postaje žrtva predatora.

Nad ovim miroljubivim, umiljatim i druželjubivim bićem odavno bdiju predstavnici društva za zaštitu životinja.

Kvoka ima zaokrugljene kratke i široke uši i kratak rep. Njeno dugodlako krzno je mekano, a leđa su joj sivo-mrka. Glava je svetlija u odnosu na ostatak tela, sa neupadljivim prugama preko očiju. Kvoka ima 32 zuba i nema gornje očnjake, biljojed je i hrani se travom i drugim rastinjem.

Živi u suvim travnatim područjima, obraslim gustim šipražjem, ali se u periodu jakih suša viđa i u močvarama. Obožava da pravi stazice u visokoj travi, gde kopa jame. Danju se odmara u gustom vlažnom rastinju, a noću ide na pašnjake, skakućući na zadnjim nogama.

Buduće mame i tate kvoke susreću se samo zimi, u periodu razmnožavanja, a preostali život provode usamljenički. Odmah nakon sparivanja mužjak napušta ženku, a ona posle 27 dana bremenitosti okoti jedno mladunče, teško samo 25 grama. Mlada kvoka je potpuno bespomoćna, bez dlaka, slepa i zatvorenih ušiju. Zahvaljujući dobro razvijenim prednjim nogama, beba se hvata za majčino krzno u torbi koja predstavlja prirodni inkubator, u kome su smeštene i četiri mlečne žlezde. U toj bezbednoj „torba-kući“ mladunče raste 4-5 meseci i za to vreme težina mu se poveća do 450 grama.

Najbrojnija populacija kvoka nalazi se u velikom rezervatu na Rotnestu, a u izolovanim zapadnim delovima australijskog kontinenta sačuvane su male kolonije ovih kratkorepih kengura. Upravo su ove oblasti utočište od istrebljenja. Kvoka se smatra ugroženom vrstom, zbog čega je uvršćena u Crvenu knjigu, a njeno preseljenje u druge delove kontinenta bilo bi ravno pomoru, jer bi je grabljivci brzo desetkovali.

Foto Pexels/mavl.io

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *