Na indonežanskom ostrvu Sulavesi naučnici su snimali male majmune koji pevajući pronalaze partnera, šalju poruke o polasku u lov i pozivaju čopor na počinak

Foto Pixabay

Mužjaci i ženke malih majmuna ogromnih očiju, poznatih kao aveti ili tarzijeri, pevaju pesme u duetu i tako se takmiče za naklonost budućih partnera! U ovim natpevavanjima neki učesnici i “otpadnu”, jer ne mogu da “pogode” visoke tonove!

Sa velikim, šiljatim ušima i izražajnim očima, noćni tarzijer podseća na omalenog džedaja Jodu iz „Ratova zvezda“. Dok Joda nikada nije imao operski talenat, tarzijer je veoma energičan pevač.

Da bi saznali više o vokalnim sposobnostima aveti, kako prenosi portal Livescience, naučnici su ih prisluškivali u Nacionalnom parku Tangkoko na ostrvu Sulavesi u Indoneziji, jula i avgusta 2018. godine. Snimljeno je 50 audio zapisa 14 parova Gurskijevih spektralnih tarzijera (Tarsius spectrum gurskiae) koji su se raspevavali svakog jutra. Istraživači su kompjuterski upoređivali “pevanje” aveti sa muzičkim “pravilima”. Zaključak je bio da majmuni razlikuju i klasifikuju note i muzičke fraze u pesmama koje izvode! Ove arije su veoma složene, pa im nisu “dorasli” svi pripadnici ove vrste.

Pročitajte još Makaki-majmuni-terorisu-grad-jamaguci-japanska-policija-u-pripravnosti

Visoki od 9 do 15 cm i teški oko 200 grama, Gurskijevi spektralni tarzijeri žive samo na Sulavesiju, indonežanskom ostrvu istočno od Bornea. Oni su 2017. godine opisani kao zasebna podvrsta i klasifikovani kao ranjiva vrsta IUCN

Istraživači su snimili duete tarzijera pomoću audio uređaja instaliranih u džunglama. Kako je izjavila Dena Klink, jedna od autora studije, tarzijere je lako proučavati i snimati, jer se ne plaše ljudi. Analizom snimaka otkriveno je da pesma mužjaka i ženki podseća na “brzinsko” nizanje nota. Ovakvu pevačku tehniku koriste operski pevači kako bi pokazali vokalnu kontrolu i virtuoznost.

Ne zna se tačno zašto aveti izvode složene arije. Poznato je i da drugi primati pevaju u duetu, uključujući vrstu lemura zvanu indri (Indri indri), titi majmune iz roda Callicebus i severne sive gibone (Hilobates funereus). Prethodne studije sugerišu da se dueti izvode prilikom potrage za partnerom, odbrane teritorije ili zbog jačanja društvenih veza. Jedna od pretpostavki je da ih pesma okuplja i kad se posle noćnog lova nađu ispod drveta na kojem će spavati.

Kako su izjavili autori studije, ovo bi moglo biti jedinstveno ponašanje tarzijera na Sulavesiju. Aveti na Filipinima i Borneu su usamljenici i ne pevaju često.

Iako Gurskijevi spektralni tarzijeri pevaju pesme koje ljudsko uvo može čuti, oni izvode arije i u ultrazvučnom opsegu. To je najnovija tema o avetima sa ostrva Sulavesi kojoj istraživači posvećuju posebnu pažnju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *