Skoro sve kornjače koje se izlegu na nekim plažama Floride su ženskog pola. Da li je ovo rezultat samo klimatskih promena?

Foto Pixabay

Skoro svi mladunci morskih kornjača koji su se izlegli na pojedinim plažama Floride su ženke! Ovu vest prenela je agencija Rojters, napominjući da je “krivac” klima, odnosno najnoviji toplotni talasi.

Na Floridi živi pet vrsta morskih kornjača, uključujući glavate (Caretta caretta) i zelene kornjače (Chelonia mydas). Bet Cirkelbah iz Bolnice za kornjače na Floridi izjavila je da na plažama u poslednje četiri godine nije pronađen nijedan mužjak morske kornjače. Šta se dešava, pita se portal Livescience?

Temperatura je najvažniji faktor u određivanju pola budućih morskih kornjača. Klimatske promene podižu temperaturu peska za gnežđenje i to utiče na formiranje više ženki.

Fenomen čudnog odnosa polova nije tipičan samo za Floridu. Na toplim, severnim plažama Velikog koralnog grebena bilo je 99 posto ženki zelenih morskih kornjača. Na hladnijim, južnim plažama na svet je došlo oko 69 procenata ženki.

Pročitajte još Zelena-kornjaca-usamljenik-iz-morskih-dubina

Iako bi manje mužjaka i veliki broj ženki bilo štetno za morske kornjače, to nije neprirodno. “Ženska” gnezda morskih kornjača su uobičajena i u populaciji je potrebno samo nekoliko mužjaka da oplode jaja.

Temperaturni prag za određivanje pola morskih kornjača je 27,7 stepeni Celzijusa. Ovaj način formiranja mužjaka ili ženke postoji i kod krokodila, mnogih riba i nekih guštera

Naučnici pretpostavljaju da je formiranje pola u zavisnosti od temperature nastalo usled nebrige roditelja gmizavaca. Povišene temperature okoline ubrzavaju razvoj embriona u jajetu, a pol koji je povezan sa višom temperaturom izleći će se ranije.

Buduće mame kornjače mogu da kontrolišu pol svog potomstva polaganjem jaja na hladnijim ili toplijim mestima, ako postoji potreba za više mužjaka ili više ženki unutar populacije i vrste. Međutim, visoke temperature mogu napraviti i štetu ovim životinjama. Studija o glavatim kornjačama iz 2020. povezala je uginuće više od 33 posto mladunaca sa Zelenortskih ostrva sa višim temperaturama prilikom inkubacije. Mladunci inkubirani na visokim temperaturama su sitniji i veća je verovatnoća da ih na putu do okeana usmrte rakovi, ptice i drugi grabljivci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *