Dijareja kod psa

Da li DIJAREJA kod PASA treba da bude znak za uzbunu ?

Razlozi nastanka proliva mogu da budu bakterijska ili virusna infekcija, trovanje hranom, paraziti, promena ishrane, intolerancija na neke namirnice, upotreba lekova i stres

* Proliv nastupa naglo i ponekad je praćen povraćanjem, gubitkom apetita i težine, bolom u stomaku i letargijom, na šta treba posebno paziti ukoliko je u pitanju štene ili stariji pas

Saveti

* Nemojte psu naglo menjati hranu!

* Izbegavajte da ljubimcu dajete kosti i ne dozvolite da se sam hrani otpacima koje pronalazi u prirodi

* Ne hranite psa ostacima sa stola!

* Onemogućite psa da jede pokvarenu hranu!

* Vodite računa o redovnim vakcinama!

Koliko puta ste se suočili sa iznenadnom dijarejom kod vašeg najboljeg četvoronožnog prijatelja? Ovaj problem veoma je stresan za psa i vlasnika, jer se dešava iznenada, a može da traje kratko, zbog čega se definiše kao akutni, i duže (hronični). Međutim, proliv kod pasa treba tretirati kao stanje koje zahteva brzu reakciju i što hitniju konsultaciju sa veterinarom, kako se ne bi razvio u nešto ozbiljnije.

Proliv ili dijareja manifestuje se kao učestala stolica sa povećanim procentom vode. Javlja se kod ljubimaca koji nekontrolisano jedu sa raznih izvora, čak i kosti ili ustajalu hranu sa smetlišta, zbog trovanja (otrovima protiv glodara, toksičnim biljkama, lekovima ili hemijskim sredstvima), zatim kod pasa koji konzumiraju nova hraniva, zbog virusne ili bakterijske infekcije, usled prisustva parazita, pa čak i zbog težih oboljenja. I stres je jedan od čestih razloga dijareje (usled dolaska novog člana porodice, promene mesta boravka, odnosa vlasnika prema psu…).

Dijareja koja se odjednom pojavi kod inače zdravog psa može biti posledica lošeg obroka, stresa, iznenadne promene načina ishrane ili virusne, bakterijske ili parazitske infekcije. Hronična dijareja nastaje kao posledica alergije ili intolerancije na određene namirnice, zbog prisustva parazita, bakterija ili virusa, usled bolesti pankreasa, upale ili nervoze creva, al ii zbog ozbiljnijih oboljenja, poput kancera ili bolesti srca ili jetre.

Da bi se pristupilo utvrđivanju uzroka proliva i primeni adekvatne terapije, veterinar treba da dobije detaljne informacije ne samo o trenutnom stanju psa, već i o njegovoj ishrani, mogućoj promeni hrane, prisustvu bolesti, ponašanju, primeni određenih lekova i vakcinacijama. Najvažnije je ipak da veterinar sazna kako izgleda stolica, da obavi laboratorijsku analizu uzorka i na osnovu toga odredi uzrok dijareje i prepiše terapiju. Ona se sastoji u posebnom režimu ishrane, po potrebi davanju antibiotika i kortikosteroida, kao i korišćenju probiotika koji stabilizuju sistem za varenja. Ako proliv traje duže od 24 časa, neophodno je obaviti analizu krvne slike, biohemijske analize, koprološke preglede i ultrazvuk stomaka.

Važno!!!

Ukoliko je vaš ljubimac štene ili senior:

* Dajte mu što više vode radi sprečavanja dehidracije

* U slučaju da proliv traje duže od 24 časa, odvedite psa veterinaru

* Ako pas povraća, uskratite mu hranu narednih 12 časova, a potom polako uvodite dijetalne namirnice. Ukoliko ne izbaci pojedeni obrok, ponudite nove manje količine istih namirnica

Pročitajte još… Dijareja kod štenadi

Izgled otkriva uzrok

Konzistencija i boja dijareje mogu da budu važni indikatori nekog ozbiljnijeg problema u organizmu. Tako vodenasti proliv obično signalizira na stres, virusnu ili parazitsku infekciju i brzo dovodi do dehidracije organizma, pogotovo kod štenaca ii mladih pasa. Ukoliko u fecesu primetite bele tačkice ili gliste, definitivno je reč o prolivu izazvanom parazitima. Sluzava dijareja može da nagovesti prisustvo parvovirusa ili parazita. Krvavi proliv može ukazati na kolitis, proktitis i druge ozbiljne promene, pa je neophodno odvesti psa veterinaru. Crna stolica pouzdan je znak unutrašnjeg krvarenja (želuca li tankog creva), pa pas mora hitno na kliniku.

Infekcije donjeg dela creva (kolitis) manifestuju se sluzavim prolivom, naglim nagonima za pražnjenjem, a u stolici se primećuje i sveža krv. U najtežem obliku kolitisa proliv je crveno-braon, pas povraća, dehidriran je i preti mu kolaps. Uzročnici kolitisa su paraziti, bakterije, alergije na određenu hranu, pogrešna ishrana, izmena crevne mikroflore i stres, a proliv izazivaju hranjenje smećem, prejedanje, intolerancija na hranu, masna hrana, ostaci od ručka, pečeno meso, salame, kobasice, upala sluznice želuca (gastritis), paraziti, gljivice, strana tela, upala crevne sluznice, zatvor, zamršena creva…

Jedan od uzročnika dijareje je i parazit giardia koji izaziva đardiozu, hroničnu bolest creva. U ovom slučaju stolica je tečna, žute do smeđe boje, neprijatnog mirisa i ponekad praćena povišenom temperaturom i povraćanjem.

Dijetalna ishrana

Da bi se stolica kod psa normalizovala, potrebno je nekoliko dana, ukoliko je reč o kratkotrajnoj dijareji. Na to veoma utiče vrsta hraniva koju ćemo davati psu u danima dijete. Nakon uskraćivanja hrane (12 do 24 sata), ponudite psu pirinčanu vodu, bareni pirinač i krompir, jogurt, barena jaja i piletinu bez kostiju i kožice, kao i posebnu medicinsku hranu koju možete nabaviti u pet šopu ili kod veterinara.

Kombinovanje dijetalnih namirnica će pomoći da se ljubimcu normalizuje stolica. S vremenom se porcije mogu povećavati i mešati sa gotovom hranom koju pas inače jede.

Važna je prevencija

Godišnja vakcinacija protiv zaraznih bolesti, redovno čišćenje od unutrašnjih parazita i adekvatna ishrana su najvažnije preventivne mere za sprečavanje dijareje. Pas ne sme da dođe u kontakt sa opasnim materijama kao što su otrovi protiv glodara, cveće, biljke, lekovi i razna hemijska sredstva koja se koriste za čišćenje u domu. Oprez je potreban i prilikom davanja lekova ljubimcu, pogotovo kad je reč o hroničnim bolestima, pa je uz terapiju obavezna i primena probiotika.

Aktivni ugalj?

Nemojte samoinicijativno davati psu rastvoreni aktivni ugalj ukoliko ima problem sa prolivom, već se prvo posavetujte sa veterinarom.