Francuski buldog

Veseo ljubimac sa “šišmiš” ušima: ne laje mnogo ali stalno hrče, razmažen je “do bola” i “zaljubljen” u vlasnika i decu

Francuski buldog je relativno mlada rasa pasa. Datira od 1880. godine, od osnivanja prvog kluba ove rase. Prvi standard napisan je 1898. godine. Nastao je od engleskog buldoga koji je stigao u Francusku sredinom 19. veka. Žene u Francuskoj pokazale su izuzetnu naklonost prema ovim psima. Zbog toga su francuski odgajivači rešili da stvore elegantniju rasu sličnu engleskom buldogu.


To je mali pas velike snage. Ima jaku glavu, kratku njušku i visoko usađene “šišmiš” uši.

Prosečan životni vek 9 – 11 godina

Pročitajte još Bigl mali lovac velikog srca

Visina mužjaka oko 30 cm, ženke oko 28 cm

Težina mužjaka do 13 kg, ženke do 11 kg

Pročitajte još Vajmarski ptičar pas tragač i posmatrač

Dlaka je izuzetno kratka i sjajna. Postoji u više boja: uglavnom su tigrasti, sa belim mrljama na glavi i grudima. Mogu da budu potpuno beli ili sa prugastim crnim mrljama. Crni i bež psi su malobrojni.

Veseo je i privržen porodici. Voli sve ukućane, ali se veže za osobu koja najviše brine o njemu. Trpeljiv je i obožava decu. Prema drugim psima i životinjama mužjaci ponekad pokazuju agresiju i netrpeljivost. Vlasnici ih često razmaze, pa umeju da budu izrazito svojeglavi. Prijateljski su raspoloženi prema neznancima, ali i prema drugim životinjama.

Pročitajte još Bordoška doga nežni grdosija

Obuka francuskog buldoga počinje u uzrastu od oko četiri meseca. Budući izložbeni pas treba da nauči i ring dresuru. Prilikom obuke treba biti strpljiv, jer je svojeglav.

  • Ne traži mnogo prostora i pravi je kućni pas.
  • Ne podnosi niske i visoke temperature, jer ima kratku dlaku i specifičnu njušku.
  • Ne laje mnogo, ali se oglašava na razne načine.
  • Ne treba mu mnogo nege: dovoljno je iščetkavanje svakog drugog dana, po desetak minuta.
  • Ne treba da živi napolju.
  • Ne trpi samoću i povremeno pokazuje jaku ljubomoru.
  • Ne voli da bude preterano aktivan, ali mu treba šetnja bar dva puta dnevno.

Ishrana

Kao i svi Francuzi, i ovaj mali buldog uživa u hrani. Rado će probati sve što mu se ponudi. Sklon je gojaznosti pa kontrolišite količinu hrane koju unosi.

Pročitajte još Maltezer živahan i veran pas

Potomstvo

Kad je reč o odgajanju, francuski buldog je zahtevna rasa. Razmnožavanje se u većini slučajeva odvija veštačkom oplodnjom. Štenci na svet dolaze isključivo carskim rezom.

Loše podnosi hladnoću i vrućinu. Bučno diše, odnosno mnogo hrče. Sklon je genetskim oboljenjima (spojene nozdrve, izduženo meko nepce, kičmena anomalija, entropija, ponekad oboleva od gluvoće, katarakte i distihijaze – nepravilnog rasta trepavica).

Francuski buldog prema FCI klasifikaciji pripada 9. grupi (psi za pratnju i razonodu), sekcija 11 (mali molosoidni psi). Ne podleže radnom ispitu. Odgajivači i vlasnici koji žele detaljnije informacije o FCI standardu rase, mogu ih pročitati na http://kinoac.edu.rs/rasepasa/

Pročitajte još Baset kratkonoga dobričina

Foto Pixabay