Faraonski pas

Radoznao, inteligentan i oprezan, sa osobinom svojstvenom ljudima: u trenucima uzbuđenja on – pocrveni

Faraonski pas smatra se jednom od najranije pripitomljenih rasa. Kinolozi tvrde da je nastao pre pet hiljada godina. Njegovo poreklo seže u daleki Egipat, a crteži pasa nalik njemu još postoje na zidovima piramida u Egiptu. Izgled faraonskog psa nije se menjao milenijumima. Moguće je da je nastao mešanjem divljih lutajućih pasa starog Egipta. Bio je veran pratilac u lovu i svakodnevnom životu. Plemstvo ga je obožavalo.

Foto callema (Wikimedia commons)

Težina faraonskog psa je od 20 do 25 kilograma. Visina mužjaka je od 56 do 65 centimetara, a ženke 53 do 61 centimetar

Faraonski pas pripada grupi hrtolikih pasa. Odličan je lovac jer ima izuzetan vid i njuh. Feničanski trgovci odneli su ga iz Grčke i severne Afrike na ostrva Malta i Goco. Nije bio naročito popularan u Evropi. Kod nas se ne viđa često na izložbama. U Srbiji još nema odgajivača koji gaje pse ove rase.

Pročitajte još Vajmarski pticar, pas tragac i posmatrac

Faraonski pas je nacionalni pas Malte, veoma je redak i skupocen: cena štenaca ponekad premašuje 5.000 dolara!

To je pas izvanrednog karaktera i izuzetne inteligencije. Veoma je privržen ljudima sa kojima živi. Ima jaku volju i ponekad je tvrdoglav. Druželjubiv je i sve dopušta deci i manjim psima. Ume da “pročita” raspoloženje svog vlasnika. Nezavisan je, ali voli da bude u društvu ljudi koje voli.

Ne voli zimu i lako se prehladi. Zato ga treba utopljavati tokom zimskog perioda. U šetnji ga ne treba puštati sa povoca, jer može da pobegne. Ne voli samoću. Ne treba ga dugo ostavljati samog, jer će glasno i dugo lajati. Ne voli promene i teško podnosi stres.

Važna je socijalizacija od najranijeg uzrasta.

Pročitajte još Bigl mali lovac velikog srca

Nos i uši ovog psa poprime crvenu boju kad je uzbuđen, bilo da je u pitanju radost ili neprijatnost.

Prosečan životni vek je od 12 do 14 godina. Generalno je zdrav i otporan. Treba obaviti pregled na displaziju kukova. Osetljiv je na insekticide, anesteziju i podložan je alergijama. Jedan od problema je i koprofagija (jedenje izmeta).

Pročitajte još Lose navike kad pas jede ono sto se ne jede

Ima tanku i osetljivu kožu. Ne linja se mnogo. Dlaka je kratka i sjajna, fina i gusta do tvrda. Boja je rđasta do tamno rđaste. Poželjne su bele oznake na vrhu repa i prstima. Na grudima može imati belu zvezdu. Dopuštena je uska bela lisa na sredini ličnog dela. Flekavost ili bele oznake na drugim mestima i u drugoj formi su nepoželjne.

Faraonski pas spada u rase 5. grupe (špic tip i primitivni tip pasa), sekcija 6 (osnovni tip – pratip). Ne podleže ispitu u radu. Prvi standard za ovu rasu donesen je 1973. godine.

Detaljnije informacije o FCI standardu faraonskog hrta mogu se pročitati na http://kinoac.edu.rs/rasepasa/

Foto callema (Wikimedia commons), Pixabay