Životinje sa najvećom dioptrijom

Nosorog ne vidi dalje od roga, šišmiš zvukom pronalazi plen, ribe na dnu okeana tumaraju u mraku, a krtici rastu kapci preko očiju


Foto Pixabay

Postoje životinje koje tokom evolucije nisu imale sreću da dobiju jedno od najvažnijih čula – vid.

Evo liste stvorenja sa najlošijim vidom na svetu.Nosorog zaista ne vidi dalje od svog roga! Ove životinje, poznate po impresivnim rogovima, izuzetno su brze u hvatanju plena. Međutim, iako jure brzinom i do 48 km na čas, na udaljenosti manjoj od 5 metara ne mogu da razlikuju plen i drvo. Nosorog na toj udaljenosti čuje uljeza i oseća njegov miris, ali nema šanse da ga i vidi.Vid slepog miša toliko je loš da mora da koristi sopstveni radarski sistem da bi išao u lov. Kako bi locirao plen u vazduhu, on emitije visokofrekventne zvuke koji se odbijaju od „mete“ i vraćaju do njega. Zavisno od ugla povratnog talasa, on usmerava let u pravcu žrtve.


Postoji razlog zašto bik pobesni kad ugleda crvenu boju. Matadori u Španiji vekovima koriste crveni ogrtač za izazivanje bikova. Međutim, bik ne „luduje“ zbog crvene ili bilo koje druge boje, već zbog pokreta! Utvrđeno je da bikovi nisu reagovali na nepomične zastave u boji, ali kad su se one pomerile, kidisali su na najpokretljivije.


Kakav vid imaju stanovnici okeanskih dubina? Većina ovih stvorenja su zaista pravi „slepci“. Pošto prirodno svetlo postaje difuzno pri dubljem prodianju u okean, ribe su na tim dubinama razvile loš vid od kojeg nemaju nikakve koristi.


Krtice bi mogle da budu zemaljski šampioni u slepilu. Istraživači su otkrili da su neke krtice koristile oči toliko retko da im je čak izrasla koža preko očiju!