Idealan izbor za „prezauzete” ljubitelje životinja

Njima nije potrebna šetnja ni zabava, ne treba im skraćivati nokte ili raščešljavati dlaku, ali je izuzetno važno održavati higijenu vodenog doma u kojem treba da provedu životni vek

Akvarijumske ribice, nenametljivi i tihi stanari staklenih domova ispunjenih vodom, idealni su kućni ljubimci ljudima koji vole životinje i žele da ih čuvaju, ali su previše zauzeti da bi im posvetili pažnju. Osim što gaje ribice, akvaristi neguju i vodene biljke, a pojedini zaljubljenici u ovaj hobi uzgajaju i druge neobične vodene “žitelje”, koje je ponekad teško sačuvati i održati u skučenim uslovima kućnog akvarijuma.

Ljudski nemar i posledice globalnog zagrevanja izmenili su ili uništili mnoga prirodna prebivališta i desetkovali brojne životinjske vrste, a ekološka katastrofa i te kako se odrazila na svet riba, pa je opstanak pojedinih vrsta moguć samo u akvarijumima

“Pradizajnerima” akvaristike smatraju se Japanci i Kinezi koji su prvi u svetu u akvarijumima stvorili prirodne uslove, a ribice u baštenskim i vrtnim bazenima i veštačkim jezercima postale su obavezan deo eksterijera. Prvi akvarijumi u Evropi pojavili su se u Engleskoj početkom 18. veka, ali su u engleskim bazenima prvi stanovnici bile ribice sa Dalekog istoka.

  • Prilikom izbora ribica, raspitajte se koje vrste žive u “dobrosusedskim” odnosima

Gajenje vodenih kućnih ljubimaca, najčešće ribica, popularizuje se u urbanim sredinama, pogotovo u domovima gde nema mnogo prostora za držanje većih životinja. Ljubitelji akvaristike najčešće se odlučuju za kupovinu manje zahtevnih vrsta, ali mnogi vole i egzotične ribice. Uglavnom se kupuju: neonke, tetre, skalari, zebrice, razbore, zatim živorotke gupike, platike, ksifo i njeni varijeteti, koridorasi, ketfiš, kuli kuli, potom zlatne ribice, barbusi, trihogasteri, kolise, borci, somići, kili ribice, ajkulice, američki cihlidi – diskusi, ramirezi, skalari, afrički cihlidi, bikolori, kozice, algari, puževi…

  • Izbegavajte okrugao akvarijum, jer ne pruža ribicama dovoljno prostora i vode

Akvarijumi različitih oblika i dimenzija, kao i oprema za akvaristiku, mogu se nabaviti u specijalizovanim prodavnicama za kućne ljubimce. Akvarijum se može poručiti i po meri. Profesionalno osoblje u ovim objektima posavetovaće budućeg akvaristu u vezi sa svim što je potrebno da akvarijum funkcioniše “kao sat” i otkloniće sve nedoumice oko količine vode, ubacivanja kiseonika u vodu (aeracija), filtriranja nepoželjnih hemijskih elemenata (filtracija), grejanja i osvetljenja.

  • Ne ustručavajte se da razmenite iskustva sa drugim akvaristima na forumima!

Akvarijum treba da bude postavljen na mestu udaljenom od izvora svetlosti i toplote. Kad je reč o temperaturi vode u akvarijumu, ona treba da bude konstantna, ali njena vrednost zavisi od vrsta koje žive u akvarijumu. Od vrste i uzrasta ribica zavisi koju ćete im hranu nabavljati, ali se nemojte ustručavati da s vremena na vreme svojim ljubimicama ponudite i druge vrste hraniva.

Dodatna oprema, uključujući biljke i dekoraciju, dodaje se s vremenom, pa ne morate žuriti da kućicu za ribice što pre “nakitite”. Najvažnije je da nabavite filter za prečišćavanje, a pozadinu, kamenje, maske i ostalo dolazi kasnije na red.

Foto Pixabay

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *