Prednosti ovih hirurških zahvata su višestruke, uključujući smanjenje prenamnožavanja pasa i mačaka i sprečavanje njihovih zdravstvenih tegoba i problema u ponašanju

Foto: Pixabay

Sterilizacija i kastracija su dve efikasne i važne operacije koje sprečavaju neželjeno razmnožavanje kućnih ljubimaca.

Tokom sterilizacije, ženskom ljubimcu se uklanjaju reproduktivni organi (jajnici i materica). Kad je reč o kastraciji, mužjaku ljubimcu se uklanjaju testisi.

Prednosti sterilizacije i kastracije su višestruke, uključujući smanjenje prenamnožavanja kućnih ljubimaca, sprečavanje njihovih zdravstvenih tegoba i problema u ponašanju.

Pročitajte još Nabavka-macke-birate-li-muzjaka-ili-zenku

Koje su prednosti sterilizacije i kastracije?

Prednosti sterilizacije odnosno kastracije mogu se podeliti u tri glavne kategorije: zdravlje, ponašanje i kontrola populacije.

Zdravstvene prednosti

Sterilizacija ili kastracija će pomoći da vaš ljubimac živi duže i zdravije. Ako ga sterilišete ili kastrirate, značajno ćete smanjiti šanse da razvije određena teška oboljenja, poput kancera reproduktivnih organa.

Sterilizacija ženki pre njihovog prvog “teranja” umnogome smanjuje verovatnoću razvoja raka dojke ili materice, a kastracija mužjaka može da spreči rak prostate i testisa.

Sterilizacija ženki sprečava razvoj infekcije materice i njene gnojne upale, poznate pod imanom piometra. Kastracija mužjaka je takođe korisna za smanjenje rizika od problema sa prostatom. Ovi operativni zahvati mogu poboljšati opšte zdravlje kućnih ljubimaca, umanjujući mogućnost razvoja gojaznosti, displazije kuka i drugih zdravstvenih problema koji su povezani sa hormonima.

Pročitajte još Da-li-pustate-psa-da-u-setnji-njuska-do-mile-volje

Mentalne prednosti

Sterilizacija i kastracija imaju veliki uticaj na ponašanje vašeg ljubimca.

Kastrirani mužjaci ređe pokazuju agresivno ponašanje i ne obeležavaju svoju teritoriju urinom, što sprečava sukobe sa drugim kućnim ljubimcima, a i s vama.

Manje je verovatno da će sterilisane ženke razviti probleme u ponašanju kao što su preterivanje u traganju za mužjakom ili pokušaj bekstva radi parenja.

Problemi u ponašanju kućnih ljubimaca koji nisu sterilisani ili kastrirani mogu biti posebno izazovni ukoliko živite u domu sa više životinja. Kastriranje odnosno sterilisanje svih ljubimaca če osigurati miran zajednički život i slogu među četvoronožnim ukućanima.

Kako sterilizacija i kastracija sprečavaju prenaseljenosti kućnih ljubimaca?

Najvažniji razlog za sterilizaciju i kastraciju kućnih ljubimaca je smanjenje broja životinja koje završavaju u azilima i prihvatilištima. Svakog dana hiljade mačaka i pasa stižu u azile za životinje širom sveta, i nažalost, ne nalaze svi domove.

Sterilizacija i kastracija pomažu da se smanji broj lutalica koje se rađaju u toku godine, što na kraju smanjuje broj životinja koje dolaze u azile. Ako sterilišete ili kastrirate ljubimca, napravićete pozitivnu razliku u vašoj lokalnoj zajednici i smanjiti pritisak na prihvatilišta za životinje.

Obrazujte sebe ali i druge o važnosti ovog pitanja.

Možete objavljivati korisne članke na društvenim mrežama, razgovarati sa prijateljima koji imaju kućne ljubimce ili napisati post o svom iskustvu. Što više ljudi shvati važnost ograničavanja neželjenog rađanja životinja, to bolje!

Pročitajte još Da-li-ste-alergicni-na-maciju-perut

Ukoliko još niste sterilisali ili kastrirali svog kućnog ljubimca, učinite to što pre!

Ako ste na korak od ove odluke, prvo se posavetujte sa veterinarom.

Veterinar će proceniti zdravstveno stanje vašeg ljubimca, uzeti u obzir njegovu starost i druge relevantne elemente i obavestiti vas o prednostima i rizicima ovih operativnih zahvata.

Ako svog ljubimca sterilišete ili kastrirate prerano ili u kasnim godinama, i to može imati posledice.

Raspitajte se o dostupnim opcijama u pogledu objekata, cena i naknadne nege ljubimca.

Ovo će vam pomoći da donesete najbolju odluku za vašeg ljubimca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *