Mužjak ili ženka mačke odabir ljubimca

Želite mačku, ali niste sigurni hoćete li mužjaka ili ženku. Evo nekoliko razloga “za” i “protiv” oba pola vašeg budućeg ljubimca

Tekst: Nevena Plazinić

Foto: Pixabay

Odlučili ste da postanete vlasnik kućnog ljubimca i odabrali da to bude mačka. Ostalo je „samo“ da “presečete” hoće li to biti “bata” ili “seka”.  

Pročitajte još Bauk-zvani-fel-d1

I mužjaci i ženke imaju svoje “bubice”, a jedna od njih je teritorijalnost. Oba pola podjednako pokazuju želju za prevlašću u svom životnom prostoru: mužjaci češće, dok su ženke manje „halapljive“. One su posesivne, ali želju pokazuju na lukav način. Ako se odmarate u fotelji, maca će se umiljavati da biste je pustili da sedne. Mužjak će pokazati agresiju u “takmičenju” sa vama ili drugim kućnim ljubimcem kako bi dobio “svoje mesto”. Proceni li da ima posla sa jačim protivnikom, on će se povući.

Bitka za prostor

Dolazak uljeza na teritoriju vaše mačke najverovatnije će izazvati tuču. Mačka starosedelac oseti kad joj je teritorija ugrožena i obeleži je mlazom urina. Ženke su manje teritorijalne. Ako ne izlaze iz kuće, one smatraju stan dovoljno velikom teritorijom. Mužjaci pak žele da istraže i ono što je napolju.

Da li su kastrirani mužjaci mirniji i raspoloženiji za igru od nekastriranih? Da li su sterilisane ženke umiljatije? U svakom slučaju, smatra se da su sterilisane mačke – i mužjaci i ženke – bolji ljubimci od nesterilisanih.

Pročitajte još Zasto-su-macije-usi-ponekad-vruce

Rešenje u – sterilizaciji

Nekastrirani mužjak češće će se tući sa drugim mužjacima, ali i sa vlasnikom. Njegovog “besa” neće biti pošteđeni ni vaši posetioci. Ako mačak nema priliku da se suoči sa drugim mužjacima kako bi “odmerili snagu”, stradaće vaše pokućstvo! Mačak će ga izgrebati i povrh svega se i pomokriti! Pustite li ga napolje, on će se tući sa drugim mužjacima nekoliko dana. Gotovo po pravilu se povratak mačka u dom završi posetom – veterinaru!

Nesterilisana ženka pravi manje problema u periodu parenja. Ona je polno aktivna dva puta godišnje, obično u januaru i junu. Njene ljubavne patnje traju od četiri do sedam dana, ako se pari. U slučaju da joj uskratite ljubavne doživljaje, trpećete njeno nezadovoljstvo mnogo duže.

Želju za parenjem ženka “oglašava” dozivanjem mužjaka. Ako je zatvorena i njen poziv na ljubav se ne čuje dovoljno daleko, ona će postati još glasnija. Osim što će pokušavati da pobegne, vrlo je verovatno i da će ostati skotna, ukoliko se pari.

Pročitajte još Kako-macke-uspevaju-da-udju-u-svaku-rupu

Odluka je na vama.

Ne želite da mačka ima potomstvo? Odvedite ljubimca veterinaru i zakažite sterilizaciju odnosno kastraciju. Trajno sprečavanje neželjenog začeća je mnogo humanije od uskraćivanja parenja. Sem toga, ono eliminiše patnju i zadravstvene probleme.

Mnogo razloga “za” i “protiv” je u opciji izbora mužjaka ili ženke. Ipak, život sa sterilisanom odnosno kastriranom mačkom lakši je od suživota sa polno nezadovoljnom ljubimicom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *