Psi se, kao i ljudi, u zimskom periodu moraju zaštititi od hladnoće i promrzlina. Vlasnik i pas to ne rade na isti način, ali postoje mogućnosti da ljubimac lakše podnese hladno vreme

Piše Nevena Plazinić

Foto: Pixabay

Postoji razlika u zimskoj nezi psa u zavisnosti od rase, aktivnosti i veličine ljubimca.

Većem psu je potrebna duža šetnja, dosta trčanja i više hrane. Jačom ishranom pas će „skupiti“ energiju, ali kako mu poboljšati termoregulaciju?

Osim već spomenutom ishranom (adekvatnim granulama), psa treba redovno četkati i negovati njegovu dlaku. Posebna pažnja se posvećuje šapama, jer su direktno izložene hladnoj i mokroj površini.

Na tržištu postoje preparati u vidu šampona i gelova koji sprečavaju proklizavanje i štite šape od ledene kiše i snega.

Pročitajte još Pomorandze-u-ishrani-psa

Pre nego što psa izvedete napolje, možete mu blago izmasirati šape radi bolje cirkulacije i namazati ih slojem zaštitnog balzama. Posle šetnje, ljubimcu operite šape. Ne morate koristiti toplu vodu, naprotiv: ona može biti umereno hladna. Važno je očistiti nečistoću između prstiju i eventualno odstraniti zalepljeni sneg.

Ukoliko se šape iziritiraju, one će poprimiti jarkoroze boju koja čak može postati intenzivno crvena. Pas će izbegavati da hoda zbog nelagode i može dobiti rane. Da bi sebi olakšao tegobe, on će preterano lizati šape što će pogoršati stanje i odložiti oporavak.

Prevencija je najbolji način zaštite psećih šapa, ali ako ipak dođe do njihovog povređivanja, operite ih i dezinfikujte. Posavetujte se sa veterinarom oko izbora antibiotske masti koju ćete namazati na „ranjene“ šape i tako pospešiti njihovo zaceljivanje.

Pročitajte još Cne-tacke-na-jeziku

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *