Za razliku od ljudi, psi sintetišu vitamin C u organizmu, pa im dodatak u vidu narandži uglavnom nije neophodan

Foto Pixabay

Voće spada u najzdravije namirnice za ljude, ali se ova konstatacija ne odnosi i na naše četvoronožne ljubimce. Pojedine vrste voća su toksične po pse (na primer grožđe). Kad su narandže u pitanju, mogu se bezbedno ponuditi ljubimcu. Pas treba da dobije malu porciju – jednu ili dve kriške dnevno. Većim rasama moće se dati i koja kriška više.

Pročitajte još Vas-pas-moze-da-jede-voce-i-to-samo-odredjene-vrste

Ako vam se učini da pas može da pojede više voća, nemojte mu davati više od dozvoljene količine.

Ima li pas koristi od citrusa?

Pomorandže su prepune hranljivih materija i antioksidanata, a najpoznatije su kao skladište vitamina C. Bogate su i kalijumom i beta-karotenom, i imaju malu količinu natrijuma i vlakana. Šta to znači za pse? Oni prirodno proizvode vitamin C, pa im izvor ovog vitamina nije potreban. Malo dodatnog vitamina C neće naškoditi psu, jer je vitamin rastvorljiv u vodi i pas će ga izbaciti uriniranjem.  

Da li narandže izazvaju tegobe kod psa?

Iako pomorandže nisu toksične za pse, ne znači da treba dozvoliti psu da se narandžama sladi koliko god želi. Pomorandže imaju visok sadržaj šećera i kiseline koji mogu izazvati gastrointestinalne probleme, uključujući povraćanje i dijareju.

Konsultujte se sa veterinarom pre nego što odlučite da psu ponudite pomorandže. Ako dobijete potvrdu, počnite sa malom količinom (kriška ili dve). Propratite reakciju ljubimca i ako nema negativnih posledica, dajte mu dnevno po krišku. Pomorandžu nemojte nuditi psu koji ima problem sa prekomernom težinom, ljubimcu sa dijabetesom ili gastrointestinalnim smetnjama.

Pročitajte još Mogu-li-psi-da-jedu-jagode

Potencijalne opasnosti

Potencijalnu opasnost od pomorandže mogu napraviti njena kora i semenke koje možda sadrže tragove toksičnih jedinjenja. Uvek uklonite semenke pomorandže, jer mogu izazvati i gušenje. Kora pomorandže može se lako zaglaviti u digestivnom traktu psa i prouzrokovati opasnu (i potencijalno fatalnu) blokadu koja zahteva operaciju.

Ako se zapitate da li je vašem psu potrebna jutarnja doza ceđenog soka od pomorandže, odgovor veterinara je kategorično NE! Narandžin sok je koncenntrisani izvor šećera i limunske kiseline iz voća, a ta kombinacija može loše uticati na stomak vašeg ljubimca.

Pročitajte još Moze-li-pas-jesti-dinju

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.