Mačka i povrede prilikom pada s visine

Iako znaju da „padaju“, mace pretrpe i ozbiljne ozlede kad se strmoglave sa manjih uzvišenja

Foto Pixabay

Mačka koja živi u stanu sa terasom verovatno će stalno pokušavati da izađe napolje kako bi posmatrala okolinu. Kao vlasnik, verovatno ste preduzeli najrigoroznije mere zaštite, od kojih je najvažnija postavljanje rešetke ili mreže.  

Pročitajte još Odlucili-ste-da-dovedete-macku-u-dom-evo-spiska-obaveznih-stvari-koje-moraju-imati

(Ne)snalažljivost na visini

Mačka je veoma radoznala. Ta osobina može joj doći glave ako ne ume da se ponaša pred otvorenim prozorom, balkonskim vratima i u bilo kom slučaju da dobije slobodu koju joj nudi neograđen prostor. Iako je veoma spretna i uvek se dočeka na nogama, ponekad ne zna da se snađe na velikim visinama. Iako nema strah od visine, njena bezbednost zavisi od podloge na kojoj sedi. Bez problema će se popeti na drvo, ali joj kandže neće pomoći na betonu, cigli ili ako padne.

Pročitajte još Kako-spreciti-macku-da-skace-na-kuhinjski-pult

Najlakše rešenje je da vam prozori budu stalno zatvoreni. Odlična alternativa su i čvrste mreže postavljene preko prozora. Rešetke nisu dobra zaštita, jer se mačka lako provuče između njih

Da li su manje visine opasnije?

Mačka ima razvijen instinkt samopreživljavanja. Ako joj se ukaže prilika da „prošeta po simsu“, rado će pokušati da pređe s jedne strane prozora na drugu. Većina mačaka doživi povrede usled neopreznosti, gubljenja ravnoteže, proklizavanje, prilikom pokušaja da uhvate pticu ili insekta koji proleću.

Povrede koje nastanu padom sa manje visine nisu lakše od ozleda koje mačka zadobije ukoliko padne sa veće visine. Manje visine su opasnije, jer mačka nema dovoljno vremena da se pripremi i za “doček” na nogama i ne može da zaizme bezbedniji položaj. 

Posle pada s visine, neke mačke završe u krošnji drveta ili žbunu. Nažalost, nemaju sve mačke tu sreću. Čak i kad padnu na tvrdu podlogu, šanse da prežive su veće ako im se pomoć brzo ukaže.

Najčešće ozlede

Mačka ima razvijen centar za ravnotežu i orijentaciju. Prilikom slobodnog pada ona se okreće u najbezbedniji položaj. Povrede koje nastaju prilikom pada sa velike visine veterinari zovu „hajrajs“ sindrom (sindrom visokospratnice). Kad pada, mačka noge drži blago raširene, čime povećava otpor vazduha i smanjuje brzinu padanja. Povrede zavise od težine mačke, starosti, podloge (beton, blato, peska, trava…). Ukoliko udari u neki predmet, to će usporiti pad, ali i doneti dodatne povrede.

Najčešće su povrede grudnog koša i najbližih ograna (krvarenje u plućima, pucanje plućne maramice, nagnječenja i lomovi rebara), prelomi gornje i donje vilice, rascep nepca, lomljenje zuba, iščašenje zglobova, višestruki prelomi kostiju prednjih i zadnjih ekstremiteta, povrede trbušnih organa (jetre, slezine…). Prelomi se saniraju fiksiranjem lomova ili operativnim zahvatom. Ponekad se mačka oporavi bez operacije, ali mora da miruje 3-4 nedelje, što je gotovo nemoguće.

Pročitajte još Macka-i-selidba-tri-najbolja-saveta-za-minimum-stresa

Povrede koje prouzrokuje pad sa velike visine ponekad su veoma ozbiljne i mogu izazvati delimičnu ili potpunu paralizu mišića. Mačka ne može da hoda, ima patološke promene na zglobovima, kostima, tetivama, ligamentima, mišićima i nervima. Nažalost, mnoge povrede opasne su po život i završavaju se uginućem.

.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *