kad macka dodje u dom, koje su najosnovnije stvari koje mora imati

Lista za kupovinu najosnovnijih potrepština za macu mezimicu nije dugačka, ali će se s vremenom proširiti

Foto Pixabay

Pre nego što dovedete mačku u dom, treba da nabavite nekoliko stvari koje će joj pomoći da se oseća prijatno. Uradite to unapred da biste poštedeli sebe (a i macu) stresa tokom tog „velikog dana“.

Pročitajte još Znate-li-sta-macka-najvise-voli-evo-spiska-8-njenih-najdrazih-navika

Evo liste osnovnih mačijih potrepština koje predlaže portal Thesprucepets:

Hrana

Odgajivač od koga ste macu nabavili reći će vam koju hranu je mačka dotad jela. Kako bude rasla, tako ćete joj menjati obroke. Ako u dom dovedete macu sa ulice ili iz azila, odaberite hranu pre svega na osnovu uzrasta.

Obroci za mačiće

Bebama je potrebno više masti i proteina nego odraslim mačkama. Nabavite specijalnu hranu za mačiće ili onu koja je najbolje izbalansirana za taj uzrast. Mačići od osme nedelje naviše dobro podnose suvu hranu, iako su vlažni obroci za njih najbolji.

Hrana za odrasle mačke

Iako je konzervisana vlažna hrana najbolja za odrasle mačke, prijaće im i suva. Kombinujte ove dve vrste.

Posude za hranu i vodu

Iako mačka može jesti iz keramičke činije ili posude od nerđajućeg čelika, nabavite posude koje će biti samo njene. Plastične nisu preporučljive, jer plastika izaziva osip i često puca, pa stvara ogrebotine i vodi bujanju bakterija i razvoju bolesti. Najpraktičnije su činije od nerđajućeg čelika, ali ako više volite keramičko posuđe, neka bude bez olova.

Ako ste često odsutni iz doma, nabavite automatske dozatore za hranu i vodu

Igračke za mačke

Sve mačke vole da se igraju. Igračka u vidu visećeg mamca im je omiljena, kao i miševi punjeni macinom travom. Kućice za mačke, tuneli, penjalice i grebalice takođe su nezamenjive u svakodnevnom mačijem životu. Sve to može biti napravljeno od najjednostavnijih materijala, mada ima vlasnika koji će za svoju macu nabaviti ekskluzivnije kreacije.

Pročitajte još Nedoumice-vlasnika-da-li-macke-prepoznaju-svoje-ime-kad-ih-pozovete

Pribor za negu

Vreme posvećeno nezi mačke je dobro za obostrano zbližavanje. Češljajte je češljem sa finim zupcima ili četkom sa iglicama koje na vrhovima imaju gumenu zaštitu. Nabavite i specijalne makaze za podrezivanje kandži. Od prvih dana naviknite mačku na higijenske obaveze.

Transporter

Ovo je obavezan deo mačijih potrepština. Odlazak veterinaru ili bilo koji razlog nošenja mačke van kuće je nezamisliv bez transportera. Jednostavan kartonski nosač biće dovoljan prilikom dovođenja mačeta u dom, ali se stvari sa transportom menjaju kako mačka raste.

Grebalice

Mačka neće izbegavati da naoštri nokte bilo gde u vašem domu i u tom pogledu je majstor za pravljenje štete. Zato odmah uložite novac u kupovinu grebalice. Stub za penjanje i grebanje može biti jednostavan ili složenijeg dizajna, u zavisnosti od vašeg budžeta.

Higijenska kutija

Odabir najbolje posude u kojoj će maca obavljati nuždu je apsolutna obaveza vlasnika, pogotovo ako će maca živeti u domu. Nabavite posudu sa visokim stranicama, jer mačke imaju naviku da razbacuju posip. I ovi predmeti mogu biti od najjednostavnijih materijala pa do ekstravagantnih modela.

Mladim mačkama kupite nisku kutiju kako bi lakše ulazile u nju. Kad je reč o posipu, postoje razne vrste, a čini se da su najsigurnije one na biljnoj bazi.

Ako ne želite da svaki čas čistite za mačkom, nabavite komad jeftinog tepiha, linoleuma ili prostirku na koju ćete staviti posudu sa posipom.

Krevet (opciono, ali se preporučuje)

Iako većina mačaka po nepisanom pravilu spava u krevetu svojih vlasnika, ipak nabavite udoban jastuk na koji maca treba da se navikne od najranijeg uzrasta. Predmet za spavanje treba da bude udoban, da se lako pere i mora biti dovoljno prostran da se odrasla mačka može udobno sklupčati, ali ne i širok da se oseća izloženo i ranjivo.

Pročitajte još Macke-i-letnje-vrucine-pet-sigurnih-nacina-rashladjivanja-u-vrelim-danima

Zakažite pregled kod veterinara

Iako ovu stavku ne obezbeđujete u pet šopu, ona je neizostavna, pogotovo ako vaša mačka nema papire o posetama veterinaru, dokaze o vakcinaciji i negativne rezultate testova za razne bolesti i medicinska stanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *