zasto se neki psi valjaju na ledjima i otkrivaju stomak

Vašeg kucova muči svrab koji ne može da češe? Ili ima alergiju zbog koje se prevrće kao lud? Možda želi da pokaže da mu je lepo u igri ili sakriva svoj miris kotrljanjem po prljavštini?

Foto Pixabay

Da li se vaš pas prevrće i valja po travi? Ili se možda okreće po nekom “smrdljivom” sadržaju? Prilikom igre sa manjim psima rado legne na leđa i otkrije stomak?

Pas će se naći na leđima iz više razloga. Neki su jednostavni, dok se o drugima treba posavetovati sa veterinarom, predlaže portal Thesprucepets.

Psa muči svrab koji ne može da češe

Verovali ili ne, psi se najčešće valjaju da bi se češali po mestima do kojih šapama ne mogu da dosegnu. Ovo je normalno ponašanje, osim ako nije reč o alergiji. Pripazite na psa: on se može toliko “drapati” da će napraviti ranu koja se lako inficira. Infekcije kože su bolne i brzo se šire, pa ako se to dogodi psu, odvedite ga veterinaru.

Pročitajte još Čistite-li-za-svojim-psom-i-gde-odlazete-njegovu-kaku

Postoje lekovi koji smiruju svrab i leče bakterijske infekcije kože. Oni se primenjuju i u slučaju da psa iritira nešto iz njegove okoline: hrana, buve i drugo. Alergije se manifestuju svrabom kože, njuške, šapa.., a češanje se javlja i prilikom infekcije ušiju i analnih žlezda. Ako se pas kotrlja da bi se češao ili to radi u kombinaciji sa grickanjem šapa, češanjem ušiju ili ljuljanjem, odvedite ga veterinaru.

Kad veterinar utvrdi poreklo alergije, prepisaće imunoterapiju (u obliku oralnih lekova ili injekcija). Postoje i blokatori svraba koji će mu pomoći da se ne češe

Smatra se da pas koji leži na leđima i otkriva stomak pokazuje pokornost. To je njegov način da kaže: „Hej, nemoj me povrediti, jer ti ne želim zlo.“ Ako je pas izuzetno plašljiv, on može izvršiti malu nuždu u kombinaciji sa otkrivanjem stomaka.

Pročitajte još Vas-pas-u-gradskom-parku-prednosti-i-mane-zajednickog-prostora-za-ljubimce

Pratite ponašanje psa i neverbalne znake koje upućuje vama ili nekome u neposrednoj blizini. Ako je u novom okruženju, prevrtanjem i ležanjem na leđima on pokazuje da je prijateljski raspoložen.

Pas se može baciti na leđa i usred igre sa drugim psima. Većina vlasnika tumači ovo kao znak dobre volje i uživanja u zabavi.

Valjanje kao način maskiranja sopstvenog mirisa

Imate psa koji uživa u valjanju u stvarima neprijatnog mirisa? Evo objašnjenja: on to ne radi da bi vas nervirao. To što se valja u nečistoći jakog i neprijatnog mirisa je način da sakrije sopstveni miris.

Pročitajte još Lose-navike-kad-pas-jede-ono-sto-se-ne-jede

Većina razloga zbog kojih se pas okreće na leša i otkriva stomak su bezazleni. Ukoliko ipak brinete zbog toga, konsultujte se sa veterinarom. Samo on može proveriti da li je takvo ponašanje psa posledica medicinskog razloga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *