KORNIŠ REKS: MAČKA koja prezire samoću

Ova neobična, razigrana, verna i dugonoga maca ima dijamantskog predstavnika u Srbiji – svetskog šampiona Rextazy Zlatka

Izvor Le PETit WCF

Foto: LePETit WCF

Rextasy Zlatko, u Štutgartu 2015. i njegova vlasnica Svetlana Ceca Lalović (LePETit WCF)

Vitka, dugonoga, dugorepa i visoko postavljenih ušiju, maca korniš reks je veoma neobična. Iako deluje kao da nije sa ove planete, zna se da je polovinom 20. veka, na jednoj engleskoj farmi u oblasti Kornvol, u leglu rođeno neobično žuto-belo kovrdžavo mače. Kovrdžava dlaka je glavna odlika ove rase, pa otud i ime korniš (po mestu rođenja) i reks (kao naziv spontane genetske mutacije). Zbog ove mutacije mace imaju meku talasastu dlaku, odnosno samo poddlaku, pa im je i telesna temperatura viša nego kod ostalih mačaka.

Pročitajte još Selkirk reks kovrdzava macka

Ona je razigrana, gipka i dobar skakač. Obožava da se ušuška u vlasnikovom naručju i da provede dobar deo dana u dremki. Veoma voli vlasnika i ljude, ne podnosi samoću i obožava društvene igre sa macama, ljudima, psima…

Vlasnici korniša tvrde da ova maca veoma voli muziku i idealna je kućna družbenica za muzičare.

Više o zanosnim korniš reks mačkama pročitajte na https://www.lepetit.rs/Rase/Kornis_reks_macke.htm

Korniš reks rasa je priznata u svim svetskim felinološkim organizacijama – WCF, TICA, FIFe i CFA. Najpoznatija korniš reks maca iz Srbije je Rextasy Zlatko, iz nekadašnje niške odgajivačnice Rextasy Cattery. Ovaj divni, žuto-beli mačak, neobičnog rodovnog imena Rextasy 100Reasons2Love For C, brzo je osvojio titulu Grand European Premier. Na WCF izložbi u Štutgartu osvojio je prestižni Triple Master Ring i postao najbolja korniš reks mačka na svetu u federaciji WCF za 2015. godinu.

Pročitajte još Abisinska macka

U proleće 2016. na Olimpiji, krovnoj izložbi WCF i Diamonde ring competition, Rextasy Zlatko osvojio je titulu Diamond master. Zlatko je danas u zasluženoj takmičarskoj penziji i živi mirno i povučeno na beogradskom brdu Vidikovcu.

Više o Zlatku, svetskom a našem, pročitajte na: http://www.lepetit.rs/Rase/Rextasy_Zlatko.htm

Diamond master Rextasy Zlatko