Mnogi vlasnici sputavaju svoje kućne ljubimce kad ih izvedu napolje, ne dozvoljavajući im da koriste čulo njuha koliko žele

Foto: Pixabay

Većina vlasnika pasa prepoznaje važnost održavanja fizičkog i mentalnog zdravlja ljubimca.

Svakodnevne aktivnosti i izlazak u prirodu smanjuju šanse za problematično ponašanje koje nastaje kao rezultat dosade ili frustracije kućnog ljubimca.

Pročitajte još Crne-tacke-na-jeziku-ako-ih-va-pas-ima-treba-li-da-se-zabrinete

Danas su psima dostupne mnogobrojne “mozgalice”. U moru ponuda za zabavu ljubimca, jedan od najjednostavnijih načina koji je ujedno i najprirodniji i ne zahteva novčano ulaganje je – njuškanje.

Ako pas konstantno koristi čulo mirisa, on će više uživati u šetnji i istraživanju. Takođe će biti više stimulisan, dobiće više izbora i slobode i, na kraju, biti opušteniji i umorniji.

Pseći nos može biti i do 100.000 puta osetljiviji od ljudskog čula mirisa! Navodno pas može da nanjuši samo jednu kap krvi iz područja velikog poput olimpijskog bazena!

Komunikacija, istraživanje, procenjivanje

Pseće čulo mirisa je ključno za komunikaciju, istraživanje i procenu.

Vlasnici često prave grešku pretpostavljajući da je duga šetnja najbolja opcija za psa.

Pročitajte još Kivi-u-ishrani-psa

Šetnja psu neće biti zanimnljiva ako hoda sputan i ograničen. Parkovi mogu biti previše stimulativni i stresni za njega. Odabirom mirnije rute za šetnju, sa travom i površinama koje nisu na putu, i omogućavanjem psu da šeta bez povoca (ili barem na dužem povocu) i da njuška unaokolo, pružićete mu bolje i korisnije iskustvo.

Kraća “njuškava” šetnja učiniće mnogo više za psa nego duga i iscrpljujuća šetnja. Sem toga, nakon takve šetnje pas neće pokazivati znake destruktivnog ili problematičnog ponašanja.

Ne zaboravite da je njuškanje važan deo načina na koji vaš pas komunicira.

Pročitajte još Znate-li-sta-je-sindrom-crnog-psa

Nemojte biti nervozni ako pas bude želeo da iznjuši svaku uličnu banderu. Na taj način on proverava tragove mirisa drugih pasa. Oni mu omogućavaju da sazna da li je tu bio mužjak ili ženka, jesu li mu psi poznati i da li su u neposrednoj blizini ili ne.

Vlasnici se ponekad mogu nervirati i zbog navike pasa da jedni drugima njuškaju intimne delove tela, pogotovo pri prvom susretu. Nemojte se ljutiti na svog ljubimca, jer je ovaj potez za njega isto što i stisak ruke za vas!

Prosipanje hrane po bezbednom, travnatom okruženju i omogućavanje psu da je sam pronalazi i jede je još jedan način da pravilno i svrsishodno koristi njuh. Ovo je odlična aktivnost za pse koji se ne kreću mnogo ili su pod određenim terapijama ili psima sa manjkom samopouzdanja.

Kad god izvedete psa u šetnju, ne budite nestrpljivi. Dozvolite da uživa u traganju i njuškanju. Priuštićete mu zanimljiviju šetnju, u kojoj će maksimalno koristiti prirodno čulo i biće srećniji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *