Primetili ste tamne mrlje na jeziku vašeg ljubimca i već bezglavo jurite kod veterinara… Pročitajte šta o ovoj pojavi kažu stručnjaci

Foto: Pixabay

Nabavili ste štene i presrećni ste zbog njegovog dolaska u vaš dom. Ali, raspoloženje vam je „palo na nulu” kad je psetance isplazilo jezik, jer ste na njemu uočili – crnu fleku!

Bilo da je tamna mrlja od rođenja deo psećeg jezika ili se pojavi u kasnijem uzrastu, ona uznemirujuće deluje na vlasnika. Postoji li razlog za zabrinutost? Da li se tamne fleke pojavljuju na jezicima svih pasa ili određenih rasa i uzrasta? Jesu li one pokazatelj zdravstvenih tegoba? Treba li da potražite pomoć veterinara? Evo šta o ovoj pojavi kažu veterinari, a prenosi portal Rd.

Šta znače crne mrlje na jeziku psa?

Dobre vesti su da – ne treba brinuti!

“Crne tačke na jeziku psa nisu ništa drugo nego pigmentacija i potpuno su bezopasne“, kaže DVM Brajan Evans, direktor onlajn veterinarske holandske službe. Pas može doći na svet sa jednom ili više crnih tačaka na jeziku, ili se one pojavljuju tek u odraslom dobu ljubimca. Može postojati samo jedna tačka ili velika mrlja koja prekriva većinu površine jezika. Ili, mnoštvo crnih tačaka i fleka pojaviće se na jeziku i oko usana psa, a uzrok je uvek isti – pigmentacija.

Zašto neki psi imaju crne fleke na jeziku?

Nažalost, na ovo pitanje nema odgovora.

„Crne tačke na jeziku nemaju nikakvu funkciju“, kaže dr Evans i dodaje da je to samo nasumična akumulacija pigmenta.

Pojedine rase pasa, poput čau čaua ili šar peja, imaju tamno obojen čitav jezik. Ta osobina ne nudi im nikakvu prednost u odnosu na druge rase, niti predstavlja nedostatak. Što je najbitnije, tamni jezici kod pasa ne utiču na njihovo čulo ukusa.

Kad je reč o genetici, ako jedan ili oba roditelja imaju pegav jezik, verovatno će ih razviti i njihovi potomci, ali to nije pravilo

Koje rase pasa imaju crne mrlje na jeziku?

Prema dr Evansu, psi imaju „flekav“ ili tamno obojen jezik, jer tako zahteva standard rase kojoj pripadaju. Tako je sa rasom čau čau, čiji je jezik uvek pigmentisan – varijacije crne, sive, plave ili tamnoljubičaste boje. Iako se čau čau rađa sa ružičastim jezikom, on im s vremenom potamni. Plavo-crni jezik je jedna od obaveznih odlika rase šar pej.

Crne mrlje na jeziku mogu se pojaviti kod bilo koje rase, ali češće kod labradora, nemačkog ovčara, dobermana, ali i manjih rasa, poput mopsa, pomeranca i bišona.

Kada tamne fleke na jeziku ukazuju na zdravstveni problem?

Ako crne tačke oduvek postoje na jeziku vašeg psa, nemate razloga za brigu. Ali, baš kao i kad je reč o ljudskom mladežu, pratite eventualne promene.

„Fleke na jeziku obično su bezopasne“, kaže dr Evans, „Ali, ako promene veličinu i oblik i pokažu drugačiju teksturu, to bi mogao biti znak da se nešto dešava. Tada odvedite psa veterinaru.”

Isto važi i ako se fleka brzo razvija. Tačke koje ne prerastaju u problem su prvobitno male i svetle, a onda postepeno rastu i potamne.

Kakvi zdravstveni problem se mogu očitati na jeziku psa?

Ozbiljan nedostatak vitamina utiče na to da jezik pocrni, a ista manifestacija može biti znak uznapredovalog tumora. Većina bolesti psećeg jezika pojaviće se zajedno sa drugim simptomima, kao što su neprijatan zadah iz usta, otežano hranjenje i prekomerna salivacija. Ako se pojavi crna tačka, a sve ostalo je u redu, vaš pas nema zdravstveni problem. Ukoliko bilo šta sumnjate, posetite veterinara.

Druge vrste mrlja na jeziku psa

Ako inače ružičasti jezik vašeg psa ima svetlije mrlje, to može biti ožiljak od neke fizičke traume. Ako su mrlje smeđe ili neprijatno mirišu, pas mora na pregled. Ovi znaci, zajedno sa vidljivom iritacijom, otokom ili promenom boje na desnima i jeziku, signaliziraju na posledice uboda insekata, gljivične infekcije, parodontalne bolesti, pa i oralnog karcinoma.

Redovno pregledajte jezik vašeg psa. Ako primetite da mu je nelagodno, ima poteškoća dok jede ili pije ili pojačano slini, odvedite ga veterinaru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *