Može li pas da jede kajganu

Svaki kucov voli da ubaci šape u tanjir svog vlasnika: ako za obrok imate kajganu, dozvoljavate li mu da omasti brke?

Foto Pixabaxy

Kad pas poželi zalogaj iz vlasnikovog tanjira, on će biti nemilosrdan: obilaziće oko stola i (ne)strpljivo čekati da mu “udelite” deo. Da li će imati sreću da nešto ispustite ili ćete popustiti pred njegovim molećivim pogledom? Koje namirnice sa trpeze dajete psu? Da li mu dajete jaja i na koji način su spremljena, pita Rd?

Mogu li psi jesti jaja?

„Psi mogu da jedu jaja, spremljena na skoro svaki način “, kaže DVM Brajan Evans iz Holandije i dodaje da će psu posebno prijati kuvana i poširana jaja. “Ona su odličan izvor proteina, masnih kiselina, vitamina, minerala i aminokiselina”.

Iako većina pasa može jesti jaja bez problema, uvek ima izuzetaka. Psi koji boluju od pankreatitisa, ljubimci koji su prirodno osetljivi ili alergični na jaja ne smeju ih imati u obrocima. Simptomi na koje treba obratiti pažnju posle davanja jaja psu su: dijareja, svrab, koprivnjača, oticanje lica, infekcije uha i upaljena koža.

Pročitajte još Pomorandze-u-ishrani-psa

Šta je sa kajganom?

Treba li pas da jede kajganu? Kratak odgovor je da, kaže DVM Čeriš Rot, glavni veterinar u onlajn veterinarskoj stanici Fuzi. Kajgani koju dajete psu nemojte dodavati namirnice koje su za njih toksične, poput luka ili nekih začina. Pas neće okrenuti glavu od “luksuzne varijante kajgane”, ali dodaci poput putera, pečuraka i luka mogu da mu naškode.

Kako se pravi kajgana za pse?

Može li pas da jede kajganu sa sirom? Šta kažete na spanać i malo kurkume kao dodatke kajgani za psa? Pre nego što psu ponudite gurmansku kajganu, počnite sa osnovnom, najobičnijom verzijom kako biste izbegli pojavu neželjenih reakcija.

Može li kajgana da iritira stomak psu?

Sve je moguće, ali dr Rot kaže da se retko dešava da kajgana izazove stomačne probleme kod psa. Neki ljubimci će biti prirodno osetljivi na jaja, ali ostalima se kajgana može slobodno ponuditi, uz minimalno dodavanje masnoća, kako bi se izbegle gastrointestinalne smetnje u vidu mučnine, povraćanja ili dijareje. Ovi stomačni problemi s vremenom će nestati, ali psa nemojte hraniti jajima i obratite se veterinaru ukoliko tegobe traju duže od 24 sata.

Pročitajte još Koje-glodalice-i-zvakalice-su-najbolje-za-vaseg-psa

Mogu li psi svakodnevno jesti kajganu?

Vlasnici kućnih ljubimaca treba da paze na sadržaj psećih obroka i da jaja ne budu jedina namirnica koju će ljubimac jesti. Industijska hrana obezbeđuje psima sve neophodne hranljive materije, pa ako ih hranite samo jajima, biće im uskraćeni vitamini, minerali i hranljive materije.

Ako psu dodajete kajganu u obrok, imajte na umu da jaje ima oko 70 kalorija i pet grama masti. Psi mogu da jedu i kuvana pačija i prepeličija jaja. Pačija jaja imaju oko 130 kalorija i više masti‚ dok prepeličije jaje ima samo 14 kalorija i jedan gram masti. Iz obroka izuzmite kalorije iz jaja i smanjite količinu ostatka hraniva (uključujući i poslastice).

Pročitajte još Moze-li-pas-da-jede-paradajz

Mogu li psi jesti sirova jaja?

Ako vam se učini zgodno da razbijete sirovo jaje i pomešate ga sa suvom hranom za pse, izbegnite tu varijantu! Termički neobrađena jaja su potencijalni izvor salmonele pa psu nemojte davati sirovo jaje.

Znaci salmonele su povraćanje, smanjenje apetita i obilna vodenasta dijareja. Ako vaš pas ima ove simptome, što pre ga odvedite veterinaru. Ova vrsta trovanja kod pasa se uklanja rehidracijom i dijetom. Ipak, štenci, stariji psi i ljubimci sa kompromitovanim imunološkim sistemom teže će podneti ovu situaciju, pa će im biti neophodni lekovi i/ili hospitalizacija. Nemojte davati psu sirova jaja (i meso) da biste izbegli rizik od salmonele i problema sa varenjem.

Mogu li psi jesti ljusku jaja?

Sitni delovi slomljenih jaja mogu imati oštre ivice koje mogu da se zaglave u desnima ili zubima psa. Zato je bolje psu dati oljušteno jaje. Ljuske jaja sadrže mnogo minerala, pa ih možete samleti i dodati u hranu. Ipak, većini pasa nisu potrebni dodatni minerali jer u hrani koju jedu ima dovoljno ovih supstanci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *