koje su zvakalice i glodalice najbolje za pse

Većina naših četvoronožnih prijatelja ne pravi razliku među “zanimacijama” za zube kojih na tržištu ima zaista mnogo, samo je pitanje koji proizvodi ove vrste su bezbedni i zdravi

Foto Pixabay

Vlasnici pasa znaju da njihovi ljubimci vole da žvaću. To je prirodno ponašanje koje omogućava psima da istražuju svet, vežbaju vilice i čiste zube. Žvakanje takođe mentalno angažuje pse i ublažava im dosadu.

Međutim, kad pas nema odgovarajući predmet ili namirnicu za žvakanje, to može dovesti do destruktivnog ponašanja i problema u ponašanju. Obezbeđivanje igračaka za žvakanje jedan je od načina da psu omogućite da zadovolji prirodnu potrebu za grickanjem. Ako mu nabavite ukusne i jestive “žvakalice”, na taj način ga i nagrađujete poslasticom.

Na tržištu ima bezbroj vrsta glodalica, pa je teško odlučiti se za najzdraviju i najsigurniju. Iako nijedna “žvakalica” nije oslobođena rizika, pojedine vrste su zdravije od oastalih.

Pročitajte još Ishrana-u-najmladem-uzrastu

Uvek nadgledajte psa dok koristi neku glodalicu ili žvaće omiljeni predmet kako biste bili sigurni da neće progutati velike komade. U suprotnom bi moglo doći do gastrointestinalne opstrukcije ili povreda, jer neke glodalice lome zube ili povređuju usta i vilicu

Šta treba izbegavati?

Iako nijedna glodalica nije 100 posto sigurna, neke zanimacije za zube su posebno opasne.

Žvakalice sa plastikom i najlonom

Po pravilu, svaki nesvarljivi deo predmeta za žvakanje može izazvati gastrointestinalnu blokadu ili smetnje u varenju. Čvrste plastične ili najlonske glodalice često su previše tvrde i mogu psu oštetiti zube. Osim toga, prilikom žvakanja se lome i poprimaju grube ivice koje mogu izazvati povrede. Ove igračke nisu svarljive i uzrokuju opstrukciju ili oštećenje organa za varenje.

Previše tvrde žvakalice

Ako je psu teško da odgrize deo ponuđene glodalice kako bi ga sažvakao i progutao, verovatno ste mu dali previše tvrd predmet. Zato je pametnije da žvakalicu sklonite. Pre nego što psu date nešto za žvakanje, isprobajte jačinu predmeta na sopstvenom kolenu: ako vas zaboli kad udarite po njemu, nemojte taj predmet davati ni psu!

Životinjska kopita, rogovi i kosti

Pojedini delovi životinjskog tela su najveći rizik za zube i gastrointestinalni trakt vašeg psa, jer su veoma tvrdi i nesvarljivi. Neki delovi životinja, poput rogova, omekšaju i puknu dok ih psi žvaću. Oni su manje opasni za zube i gastro trakt ih lakše toleriše. Međutim, i njih treba davati sa velikim oprezom.

Pročitajte još Cesto-pitanje-mnogih-vlasnika-sta-pas-ne-sme-da-jede

Sirova koža

Ovo je pomalo kontroverzno sredstvo za žvakanje. Iako se mnogi psi dobro snalaze sa sirovom kožom, veliki komadi sirove kože ne vare se lako i izazvaće blokadu ili iritaciju. Sem toga, sirova koža se često tretira potencijalno štetnim hemikalijama. Ipak, postoji nekoliko izuzetaka. Pojedine varijante prerađene sirove kože osmislili su veterinari, imajući u vidu njihovu sigurnost i svarljivost.

Koje žvakalice su najbolje?

Na tržištu postoji mnogo žvakalica koje su sigurne za pse, jer se lako vare i nisu previše tvrde. Zapamtite: čak i veliki komadi lako svarljivih žvakalica mogu izazvati zdravstveni problem, poremećaj ili blokadu. Uvek nadgledajte psa nakon što mu date nešto za žvakanje. Ako vam se čini da pas guta velike komade, uklonite predmet. Ako pas počne da povraća, dobije dijareju ili razvije druge probleme, odmah potražite pomoć veterinara.

Pozitivno kod lako svarljivih žvakalica je njihova sigurnost. Međutim, nedostatak je u kratkotrajnosti i većoj ceni. Jedna od najpopularnijih glodalica su goveđi štapići: dugo traju, guste su teksture i veoma ukusni, pa ih psi veoma vole. Negativno u vezi s njima je cena i pomalo neprijatan miris. On psu ne smeta, a to je najvažnije.

Goveđi dušnici ili grkljančići takođe su omiljena pseća zanimacija: sastoje se od hrskavice i sadrže glukozamin i hondroitin koji čuvaju zglobove. Najčešće su lepo prodimljeni i nemaju jak miris.

Pročitajte još Lose-navike-kad-pas-jede-ono-sto-se-ne-jede

Kada ste u nedoumici, pitajte veterinara o bezbednosti žvakalice. Sigurnije je psu dati aortu, tetivu, jednjak i tripice (creva). Uši su komplikovanije za žvakanje, jer su slične sirovoj koži što se tiče svarljivosti (a sadrže i dosta masnoće).

Aromatizovane žvakalice za zube prave se od svarljivih sastojaka kao što su pšenični gluten, kukuruzni skrob i meso ili živinsko brašno. Ne smeju se davati psima koji su na dijetetskom režimu ishrane usled alergije na žitarice.

Koje žvakalice su najbolje za pse?

Ne postoji univerzalna i najbolja glodalica prirodnog ili veštačkog porekla. Pravilo se određuje za svakog psa ponaosob. Za pse sa prekomernom težinom ili one sa osetljivim stomakom, najbolje su nejestive žvakalice. Zdravi psi treba da isprobaju nekoliko vrsta žvakalica kako bi vlasnik saznao koja je najbolja.

Zdravi psi će verovatno uživati u svim vrstama glodalica i žvakalica. Povedite računa da bilo koja poslastica za žvakanje ne čini više od desetak posto ishrane vašeg psa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *