macka na kuhinjskom pultu

Dozvoljavate maci da hoda po radnoj površini u kuhinji? Povedite računa o tome, jer se može nehotice povrediti i napraviti štetu

Foto Pexels/Magda Ehlers, Dmitriy Zub, Vlada Karpovich, pincheng chen

Mačka koja voli da sedi na kuhinjskom pultu može izazvati razne probleme i izložiti se opasnostima. Pojedini vlasnici dozvoljavaju mačkama da sede na kuhinjskim tablama, ali je to ipak loša navika.

Foto Pexels/Dmitriy Zub

Mačka može skočiti na šporet, pojesti hranu koja nije za nju, pa čak i progutati ostatke proizvoda za čišćenje. Koliko god vaša mačka bila uredna, dešava se da ostavi nečistoću na pultu, pogotovo ako je pre toga koristila posudu sa posipom. Tako može doći do širenja bakterija po predmetima koji služe za pripremu ljudske hrane.

Pročitajte još Macija-kuhinjica

Zato je najbolje mačku držati dalje od radnih površina u kuhinji. To možete postići odvraćanjem i nagradama.

Održavajte besprekornu higijenu radne površine u kuhinji. Nemojte ostavljati mrvice, poslastice i druge primamljive predmete na njima, pa će mačka shvatiti da tu nema šta da traži

Foto Pexels/pincheng chen

Zašto mačke skaču na kuhinjski radni deo?

Kuhinjski pultovi privlače mačke kao magnet iz nekoliko razloga. Jedan od njih je u tome što mace vole visinu. Osim toga, radne ploče u kuhinji sjajno mirišu, što ih takođe privlači. Neočiščena radna površina, puna mrvica i ostataka hrane pravi je izazov za uvek gladnu mačku. Mace vole i tekuću vodu, pa čak i piju vodu iz slavine u sudoperi.

Pročitajte još Nedoumice-vlasnika-da-li-macka-treba-da-jede-sir

Kako da sprečite mačku da skače na kuhinjski pult?

Nanesite lepljivu traku na ivicu pulta. Mačke ne vole osećaj koji na njihovim šapama stvara lepljiva traka. Na ivicu kuhinjskog pulta možete zalepiti i izgužvanu aluminijumsku foliju. Mački će smetati ne samo osećaj na prstima, već i zvuk koji folija stvara.

Ukoliko je mačka na kuhinjskom pultu, pomislićete da traži hranu. Ponudite joj poslasticu ili drugu nagradu: bacite igračku na pod blizu pulta da biste je namamili i odvratili joj pažnju

Ako maci niste kupili grebalicu ili penjalicu, nije ni čudo što pokušava da se popne na visinu na drugi način. Zato joj nabavite penjalicu i učinite je što zanimljivijom: vežite interesantne dodatke, poput loptica ili perja, ili druge predmete koji su maci zanimljivi.

Ne zaboravite da je nagradite dok se igra na penjalici, pa će brzo shvatiti da je to pravo mesto za nju.

Pročitajte još Koje-opasnosti-vrebaju-macku-u-domu

Foto Pexels/Vlada Karpovich

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *