Pustinjska lisica kao kućni ljubimac?

Može, ali pod određenim uslovima!

Dugouha životinjica iz vrele Sahare u nekim zemljama živi u zajednici sa ljudima, ali ne sme preterano da se hrani, niti da se zamara

* Mužjak je težak oko 1.5 kilogram, dok je ženka sitnija i ima 800 grama

* Veoma dobro podnosi pustinjsku klimu i visoku temperaturu

* U našoj zemlji nije dozvoljeno držanje pustinjske lisice kao kućnog ljubimca

Pustinjska lisica, poznata i kao fenek (Vulpes zerda) je mali sisar iz porodice zveri. Živi u pustinjama severne Afrike, ponajviše u divljini Sahare, ali i u pojedinim regionima Arabije. Ima dug rep i karakteristične uši dugačke 15 centimetara. Sitne oči ove dugouhe dame nisu preterano upotrebljive, jer ima loš vid, ali joj je sluh izvanredan, zahvaljujući dugim „radarima“. Njene uši bukvalno su svemoguće: osim što čuju šta se dešava ispod površine zemlje, služe i za telesnu termoregulaciju. Dugačka i gusta dlaka peščane boje noću je greje, a danju hladi. Dlakom su joj obrasle i šapice koje liče na čizmice i štite je od vrelog peska, a istovremeno služe i kao male lopate za kopanje podzemnih jama.

Foto Pixabay

U predelu u kojem živi sa još nekoliko pripadnika svoje vrste, pustinjska lisica se danju krije od sunca i žege i odmara u desetak metara dubokoj jami koju kopa ispod žbunja sa razgranatim korenjem. Aktivna je noću, a na njenom jelovniku su: insekti, jaja, ptice, glodari i pustinjski gušteri. Ponekad jede lišće i plodove iz kojih crpi neophodnu vodu.

Parenje i podmladak

Pustinjske lisice žive u porodičnoj jazbini i svoju teritoriju označavaju urinom, dok su u sezoni parenja veoma agresivne. Razmnožavaju se u proleće, ženka je bremenita pedesetak dana i na svet donosi dvoje do petoro štenaca koje doji tridesetak dana.

Život sa ljudima

Iako stanovnik pustinje, ova majušna životinja rado se gaji u domaćim uslovima kao kućni ljubimac. Uz posebne zakonske dozvole, u pojedinim zemljama, vlasnici pustinjske lisice ne smeju da dozvole da bude previše aktivna, niti smeju da joj daju mnogo hrane. Na njenom jelovniku obično su miševi, insekti, jaja i dehidrirana hrana za pse, bez žitarica i sa visokim procentom mesa.

Foto Pixabay