Maltezer, živahan i veran pas

Ispod svilenkaste snežnobele dlake krije se pametan i nežan prijatelj koji ponekad plače crvenim suzicama

Malteški pas ili maltezer pripada porodici bišona i poreklom je sa Pirinejskog poluostrva, mada su njegovi preci živeli u lukama i mestima centralnog Sredozemlja, obavljajući posao lovaca glodara.

Ne zna se kako je rasa nastala i koliko je stara. U „moru“ mnogobrojnih teorija, najistinitijom se smatra ona po kojoj je maltezer potomak malog belog psa iz vremena antičke Grčke. Trgovci su najverovatnije prenosili svetom ove lepe pse na svojim putovanjima.

Sistematsko odgajanje rase počelo je u Engleskoj krajem 19. veka. Odgajivači su želeli da stvore što manjeg psa, ali je to uticalo na zdravlje rase. U kasnijem periodu težilo se stvaranju pasa koji su imali od dva do četiri kilograma. Maltezer je postao zvanično italijanska rasa 1954. godine.

Izgled i temperament

Ovo je mali pas pravougaonog tela, prekriven veoma dugom belom dlakom. Visina mužjaka je od 21 do 25 cm, a ženke 20 do 23 centimetara. Težina psa je od tri do četiri kilograma. Dlaka mu je dugačka, ravna, sjajna i svilenkasta i često pada na zemlju kao ogrtač priljubljen uz telo, bez pramenova, uvojaka i rupa. Boja je potpuno bela ili u tonu svetle slonovače.

Maltezer je izgledom nežan pas, ali je njegov temperament veoma živahan. Izuzetno je vezan za vlasnika. Neumoran je i veoma jak, iako je miinijaturan. Uči lako, brzo se socijalizuje i najbolje se vaspitava kroz igru. Teško podnosi odsustvo osobe za koju se najviše veže. Dobro se slaže sa decom.

Visina mužjaka 21 do 25 cm, ženke 20 do 23 centimetara

Težina psa – tri do četiri kilograma

Zdravlje i nega

Životni vek maltezera je od 12 do 14 godina. Zdravstveni problemi koji se pojavljuju kod ove rase su iščašenje kolena, otvorene fontanele, hidrocefalus (vodena bolest) i entropija (uvrtanje očnog kapka)

Maltezer je veoma aktivan pas, pa mu je neophodna svakodnevna fizička aktivnost. Ukoliko je loše vreme, potrebu za aktivnošću će zadovoljiti igrom u domu, kraćom šetnjom na povocu ili skakanjem po dvorištu. Ne treba da živi u dvorištu.

Njegova duga i bujna dlaka zahteva svakodnevnu negu i redovno kupanje.

Pojedini delovi tela ne mogu imati sasvim belu dlaku, pa je potrebno šišanje, pogotovo pasa koji ne idu na izložbe.

Pročitajte i Bigl mali lovac velikog srca

Standard

Prema klasifikaciji Međunarodne kinološke federacije, maltezer spada u rase IX grupe (psi za pratnju i razonodu), sekcija 1 (bišoni i srodne rase) i ne podleže ispitu u radu. Standard pod brojem 65 poslednji put je korigovan 1998. godine.

Ljubitelji i odgajivači koji žele da izlažu svoje malteške pse treba da se informišu o standardu ove rase na adresi http://kinoac.edu.rs/rasepasa/

Pročitajte i Bordoška doga nežna grdosija