Zmija blage naravi, živi oko deset godina i obožava da jede miševe

U pet šopovima ili kod odgajivača sve više su u ponudi razne vrste zmija koje se gaje u terarijumu kao kućni ljubimci. Kukuruzni smuk je jedna od zmija koja ne zahteva previše pažnje i vremena. Ukoliko se budući vlasnik odluči da u domu drži ovakvog ljubimca, bilo bi najbolje da se za nabavku ipak obrati odgajivaču koji će imati više pouzdanih informacija o ovoj vrsti životinje.

Ne traži previše pažnje i vlasnikovog vremena

Kukuruzni smuk je zmija blage naravi, mirnog temperamenta i ne zahteva mnogo opreme. Prema rečima nekih odgajivača, dešava se da mladunci napadaju onoga ko im priđe dok se ne naviknu na novu sredinu, a ponekad napadaju i odrasli ljubimci, ukoliko su ugroženi. Bez brige, njihov ujed nije otrovan!

Postoje u dvadesetak boja i varijeteta

Pročitajte još Akvarijumske ribice

To su zmije srednje veličine, između 120 i 180 centimetara, osnovne crvene boje sa narandžastim šarama oivičenim crnom, a stomak im je beo i ima crne šare.

Količina obroka treba da bude u skladu sa veličinom zmije

Hobisti i ljubitelji zmija ukrštali su kukuruzne smukove mnogih obojenosti, pa oni danas postoje u oko dvadesetak varijeteta boja i više od deset različitih hibrida (najčešći su amelanistik, albino, hipomelanistik, goust..).

Smeštaj, podloga, dekoracija

U Severnoj Americi kukuruzni smuk se viđa po šumama, livadama ili kamenitim predelima. U divljoj prirodi lovi miševe i pacove, žabe i ostale sitne vodozemce. Životni vek u divljini im je oko 10 godina, a u kućnim uslovima požive više od dve decenije. Njihov veštački dom može se napraviti u plastičnom ili staklenom teratijumu, dimenzija najmanje 70 x 40 x 35 centimetara za jednu zmiju, možda i par. Vole da se penju, pa im treba obezbediti mrežasti poklopac kao zaštitu od gubljenja u domu.

Podloga u terarijumu treba da bude što sličnija onoj u prirodnim uslovima, pa nabavite treset ili neku drugu rastresitu zemljanu podlogu za reptile, koja će imati debljinu centimetar-dva. Mlade zmije vole da se skrivaju, pa kao podlogu nemojte uzimati krupnu piljevinu koja može da povredi zmiju. Vodite računa da kamenje i dekoracija u terarijumu ne budu oštrih ivica i da budu dobro pričvršćeni.

Sobna temperatura, „topao kutak“ i vlaga – glavni preduslovi za zdrav život u terarijumu

U terarijumu treba da bude sobna temperatura, ali u jednom njegovom delu obezbedite kutak od tridesetak do 35 stepeni Celzijusa. U tu svrhu dobro će doći sijalica ili manja grejna ploča. U terarijum ubacite i kamenje, dekorativne grane, neki komad drveta ili kokosov orah za penjanje. Tokom noći nije potrebno osvetljenje, jer je smuk dnevna zmija.

Pročitajte još Zamorac prase koje uopšte nije svinja

Osim temperature, važna je i vlaga, naročito u periodu rasta. Zmiji obezbedite i neko skriveno mesto gde može da se sklupča, jer voli da se zavuče ispod posudice sakrivene u vlažnom tresetu. Često menjajte vodu i podlogu, jer zmija obavlja fiziološke potrebe unutar terarijuma, gde postoje idealni uslovi za razvoj gljivica i bakterija.

Ne zahteva mnogo opreme u terariruju

Hrana i vitamini

Kukuruzni smuk se hrani miševima. Dok je zmija mala, biće joj dovoljan manji miš, obavezno sobne temperature (ukoliko hranu držite smrznutu). Količina obroka treba da bude u skladu sa veličinom, odnosno debljinom zmije, pa kad poodraste, osim malih miševa zmiji ponudite i odraslog miša, hrčka, pa i mladunče pacova.

Živi obrok dajte svakih pet dana mladim zmijama, dok starije mogu da jedu na svakih deset dana, ili više. Vitamini i minerali nisu neophodni, ali se može dodati u hranu jednom ili dva puta mesečno mladim jedinkama, pogotovo posle presvlačenja košuljice.

Slučajni ujed kukuruznog smuka ne može da naškodi, jer nije otrovan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *