On reži kad mu se približite, mnogo laje, uništava stvari, napada druge pse, skače na ljude, ignoriše komande, vrši nuždu u domu… vreme je za stručnu pomoć

Foto Pxhere.com

Da se mali problemi sa vašim ljubimcem ne bi pretvorili u noćnu moru, pažljivo pratite njegovo ponašanje dok je još štene. Kako prenosi portal Rd.com, koliko god volite svog psa, neće vam biti prijatno ukoliko okolina trpi posledice njegovog nevaspitanja.

Bez obzira na to da li ste usvojili psa ili je stigao iz odgajivačnice, u vašem domu mora se znati red. Dok je ljubimac u najmlađem uzrastu, svaki njegov potez će biti simpatičan i neće biti sankcionisanja. Međutim, najmlađi uzrast psa i jeste najbolje vreme da se počne sa obukom. Pitanje je samo da li ćete angažovati stručnjaka ili ćete raditi sami.

Svaki pas može imati koristi od stručnog treninga. Međutim, nekim psima pomoć trenera je neophodna, pogotovo ako je reč o već formiranim ljubimcima koji su u odrastanju “izgubili kompas”.

Zna se ko je uvek kriv za loše ponašanje psa. Srećom, sve se može ispraviti, pa tako i negativnosti. Samo nekoliko sati treninga nedeljno će podići samopouzdanje vašem psu i pomoći mu da se oseća opuštenije u svakodnevnom životu.

Evo i 11 najuobičajenijih loših ponašanja pasa.

1 Reži kad mu se približite

Da li vaš pas reži kad dodirujete njegovu omiljenu igračku ili se približite njegovoj činiji sa hranom? To radi pas koji misli da mora čuvati svoju teritoriju, čak i od vas. Nažalost, ovo ponašanje može eskalirati ako ste ga naučili da dobije nešto čim pokaže zube. Obavezno ga podvrgnite treningu poslušnosti.

2 Mnogo laje

Psi koji mnogo laju to čine iz brojnih razloga. Možda misle da štite dom od nečeg napolju, boje se nečega ili su samo lajavci koji svoj “posao” shvataju preozbiljno. Jedno od rešenja je da psa “zaposlite” u vreme kad laje. Naučite ga da ode u određeni deo kuće ako čuje nekoga na vratima ili da se zaigra mentalno stimulišućom igračkom u vreme kad bi inače lajao. Trener će zasigurno ponuditi najfunkcionalnija rešenja ovog problema.

Pročitajte još Moj-pas-cesto-stavlja-sapu-na-mene-sta-zeli-da-kaze

3 Ne zna da se ponaša na povocu

Šetnja sa psom treba da bude prijatno iskustvo, a ne trčanje propraćeno cimanjem i zapetljavanjem u povodac. Nepravilno ponašanje na povocu može dovesti do mnogih opasnih scenarija, pa čak i padova i povreda vlasnika. Uz to, pas može da se otrgne i pobegne. Ovaj problem zahteva obaveznu obuku.

4 Žvaće predmete i stvari po kući

Ništa nije toliko frustrirajuće od slike uništenih omiljenih cipela ili nekog drugog predmeta u domu koji su “pali” pod zube vašem psu. Ako se to često dešava, obuka poslušnosti je obavezna. Psi koji vreme provode u žvakanju cipela ili drugih stvari zapravo se dosađuju i destruktivno samoanimiraju. Obuka je važna, jer će pas naučiti čime može da se zabavi u trenucima kad mu postane dosadno.

5 Netrpeljiv je prema drugim psima

Ako vaš pas nema drugare u parku, ili mu se jednostavno ne može verovati, jer stalno nasrće na pse, poseta dreseru je obavezna. Ne treba očekivati da se vaš ljubimac slaže baš sa svim psima, ali on nikako ne sme da ispoljava bezrazložnu agresiju. Pojedini psi mogu pokazati ovakvo ponašanje usled traumatične prošlosti. Trener će ih naučiti da ostanu mirni i pribrani u blizini drugih pasa.

6 Pati kad ostane sam u kući

Ako vaš pas pokazuje znake uznemirenosti ili depresije zbog toga što ga ostavljate samog, vreme je za posetu dreseru. Anksioznost zbog povremene samoće može eskalirati u mnogo veće probleme. Tako je zabeleženo da su ljubimci skakali sa terase ili prozora, jer su želeli da se pridruže vlasniku.

Anksioznost eskalira kako se pripremate za odlazak i nakon što odete. Obično je najgore u prvih 30 minuta. Trener može pomoći u ublažavanju problema tako što ćete imati seanse tobožnjeg i kraćeg odlaženja kako biste navikli psa na samoću.

Pročitajte još Osam-znakova-da-psu-ne-poklanjate-dovoljno-paznje

7 Ignoriše komande van kuće

Vaš pas je oličenje poslušnosti kad mu zadate komandu u domu. Međutim, ako ništa od toga ne primenjuje kad izađete napolje, odvedite ga treneru. Komande ignoriše pas koji “umisli” da je gazda. To će izazvati probleme u budućnosti, što znači da treba odmah reagovati. Dreser će naučiti psa da veruje vlasniku. Sa poverenjem dolazi razumevanje i poslušnost.

8 Plaši se novog okruženja

Ako uočite znake nervoze kad izvedete svog psa iz kuće (skrivanje, stavljanje repa među noge i povlačenje), povedite ga na obuku. Mentalno stimulativni časovi će pomoći da stekne samopouzdanje i oseti sigurnost kad izađe napolje. Najvažnije je da vaš pas razume da uči nove veštine i da se time povezuje s vama.

9 Obavlja nuždu u domu

Odvikavanje od ovog lošeg ponašanja može da bude jedna od najtežih obuka. Brojni su uzroci zbog kojih se pas upiški u kući, a većina je zdravstvene prirode. Kad eliminišete medicinske uzroke (inkontinencija, otkazivanje bubrega, demencija i problemi sa urinarnim traktom), konsultujte i stručnjaka za ponašanje pasa. On će pomoći u osmišljavanju načina da se recimo stariji pas podseti gde treba da obavlja nuždu ili da vašeg mladog psa nauči da ovaj “posao” mora da obavlja isključivo napolju.

10 Skače na ljude

Mnogi razdragani štenci vole da skaču na posetioce kako bi ih srdačno pozdravili. Ovo ponašanje može biti opasno, posebno za decu i starije osobe. Zato odvedite psa treneru koji će ga naučiti dobrom ponašanju “na vratima”. Jedna od najpozitivnijih metoda je ignorisanje skakanja i podsticanje mirnog sedenja, uz nagrađivanje.

11 Grize ili je agresivan

Ako vaš pas pokazuje znake agresije, što pre angažujte trenera. On će naučiti ljubimca da ne bude ratoboran, ali ćete i vi saznati kako da bezbedno reagujete u takvim situacijama. Promene kod psa koje vode agresiji ponekad ni vlasnik ne može da uoči, jer su suptilne (“teži” pogledi, zatezanje leđa ili spuštanje repa). Trener će prvo otkriti uzrok pseće agresije. To može biti strah, bol i želja za zaštitom. U zavisnosti od uzroka agresije, trener će osmisliti strategiju za prevaspitavanje vašeg ljubimca.

Pročitajte još Šta-znaci-kad-pas-ima-crvenu-ogrlicu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *