Kad poželi da ostavi miris, da ga razmeni sa drugim macama ili ljudima, pokaže naklonost ili dobije ono što želi, mačka primenjuje taktiku trljanja glavom ili telom

Foto Pixabay

Od grebanja nameštaja do čudnog mrdanja repom, govor mačijeg tela ponekad je teško dešifrovati. Felinolozi kažu da su neobični i drugi načini ispoljavanja njihovog ponašanja, poput čuvenih “mesi” seansi, trljanja o noge ljudima i slično.

Zašto se mačke trljaju o nas? Rade li to zato što ih naše ponašanje nervira ili pak vole sve što činimo? Pokušavaju li da pokažu naklonost ili su im na umu neke druge stvari?

Pročitajte još Vasa-macka-odbija-da-se-igra-uradite-h-i-s-s-test

Jedan od razloga trljanja mačke o naše noge ima veze sa razmenom mirisa. Trljajući se o ljude ili predmete, mačka prenosi svoj miris, a trljanje o nekoga ili nešto ima dosta svrha. Pre svega, ono im omogućava da obeleže objekte kao svoju teritoriju. Mačka „polaže pravo na nas“ i njen čin ujedno je i znak njene naklonosti prema nama. Ovakav potez omogućava joj da podeli svoj miris sa drugim mačkama prema kojima je prijateljski raspoložena. Trljanjem o naše noge, mačka poručuje da pripadamo njenom “unutrašnjem” krugu.

Osim što prenose svoj miris, postoji još jedan razlog zašto se mačke trljaju o naše noge. To je naučeno ponašanje. Mnoge mačke nauče da trljanjem o ljude mogu da privuku pažnju. Zato nema nikakve mistike u mačijoj praksi da se trlja o naše noge uoči večere.

Pročitajte još Zasto-macke-vole-da-ulaze-u-cipele

Pojedini vlasnici se pitaju da li je normalno da se mačka konstantno trlja o sve stvari. “Mačiji” bihejvioristi poručuju da ne treba brinuti. Kako kažu, to je normalno ponašanje i verovatno im pomaže da se osećaju bezbedno na svojoj teritoriji.

Normalno je i da se mačke trljaju stalno o isti predmet ili uz isti deo nameštaja. One to čine da bi “osvežile” miris koji su ostavile.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *