Kako se mačka uvuče u prostor višestruko manji od njenog tela

One se provlače kroz otvore višestruko uže od njihovih tela i prilagođavaju obliku predmeta u koje se smeštaju

Foto Pixabay

O mačijoj savitljivosti i fleksibilnosti rađeno je mnogo istraživanja. Jedno od njih je naučna studija iz 2014. koja objašnjava da su mačke napravljene od – tečnosti! Tradicionalna nauka isprva nije mogla da objasni kako mačka uspeva da toliko izobliči telo kako bi se provukla kroz otvor višestruko manji od nje.

Pa, kako mačka izvodi ovu gimnastiku, pita se Livescience?

Pročitajte još Zasto-macka-mesi-evo-objasnjenja-ove-neobicne-navike

Sposobnost mačke da se provuče kroz male otvore je u savitljivosti njenog ramenog pojasa. Kod ljudi, lopatice i ključne kosti su povezane u rameni pojas koji pokreće ruke. Mačije lopatice pričvršćene su za telo samo mišićima, a isto važi i za ključne kosti, izjavila je Natali Dovgrej, direktorka Međunarodnog medicinskog udruženja za mačke, u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Mačije ključne kosti su veoma male u poređenju sa ostatkom njenog tela. To im pomaže da se provuku kroz izuzetno uske otvore. „Ovo predstavlja evolucionu prednost mačke dok lovi mali plen, ali i za skrivanje i bekstvo od predatora“, izjavila je Dovgrej.

Osim ramenog pojasa, i brkovi pomažu mački u provlačenju kroz uske prostore. Brkovi su dvostruko deblji od ostatka njene dlake i služe kao radari.

„Osnova svakog brka je puna nervnih završetaka koji su poput navigacije: od njih dolaze informacije iz okoline“ rekla je Dovgrej. „Ovo se odnosi i na procenu veličine prostora u koji mačka treba da se uvuče.“

Pročitajte još Kako-spreciti-macku-da-skace-na-kuhinjski-pult

Mark-Antoan Fardin, fizičar sa Pariskog univerziteta Didro, istražio je pitanje mačije savitljivosti u studiji iz 2014. godine, za koju je dobio “Ig Nobelovu nagradu”. To je parodija na prestižno svetsko priznanje i odaje počast šaljivom „naučnom“ istraživanju. Fardin je zaključio da mačke mogu biti “tečne ili čvrste”, u zavisnosti od situacije. „Tečne“ su da bi se prilagodile nekom obliku, što dokazuju njihove slike u sudoperama, vazama, činijama, teglama i čašama za vino.

Zašto mačke vole da se zavlače u male prostore?

One to čine ako su uplašene ili pod stresom. U tom prostoru osećaju se bezbedno“, podsetila je Dovgrej. Mačke će isto učiniti i kad požele da se osame. Tada ih nemojte uznemiravati, osim ako niste zabrinuti da bi se mogle povrediti.

Pročitajte još Macka-i-sindrom-visespratnice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *