Zašto mačka mesi

Pojava svojstvena samo ovoj vrsti životinje: mekanu podlogu ispod šapa, kućna ljubimica gnječi naizmenično vrhovima leve i desne prednje šape.

Simpatično, ali zbog čega to radi?

Foto Pixabay

Mačke su izuzetno zanimljive životinje, sa određenim obrascima ponašanja. U takva ponašanja spada i njihova navika da mesepodlogu ispod svojih šapa blago gnječe vrhovima desne i leve šape naizmenično. Nekim macama su kandže uvučene dok mese, dok ih druge izvlače i uvlače dok to čine.

Pročitajte još Zasto-se-macke-i-psi-linjaju

Mace gotovo uvek mese na mekoj površini, poput jastuka, ćebeta, pa i na vašem krilu. Dok to čine, kao da proživljavaju neku vrstu transa.

Koja su objašnjenja ove navike?

Kad mačići dođu na svet, dok sisaju, mese stomak svoje majke i tako podstiču dotok mleka. Smatralo se da ovo rade i mačke koje su prerano odvojene od majke, ali se ta tvrdnja pokazala preuveličanom. Činjenica je da sve mačke mese. Verovatnije objašnjenje je da je reč o instinktivnom ponašanju koje smiruje mačku.

Pročitajte još Macija-demencija-kako-da-prepoznamo-znake-zaboravnosti-kod-ljubimice

Mešenje može biti i sećanje na život u divljini, kad su mačke šapama ravnale visoku travu, lišće i druge podloge.

Ako mačka odjednom počne da mesi češće i duže nego inače, to može biti znak da traži pažnju. Isto tako će činiti ako u domu napravite neke promene

U jastučićima na vrhovima mačijih šapa postoje žlezde koje luče mirise. Kad mačka mesi, mirisi iz žlezda prelaze na površinu i služe kao neka vrsta teritorijalnog obeležja. Kad vas mačka mesi po krilu, ona vam stavlja do znanja da se oseća sigurno, a ujedno vam poručuje i da ste njena svojina.

Pročitajte još Macka-i-sindrom-visespratnice

Ako mačka često mesi po vama i mekim predmetima u domu, skraćujte joj kandže kako vas ne bi povredila i eventualno oštetila odeću i pokućstvo. Na mestu koje voli da mesi postavite urolan stari peškir ili drugu tkaninu koju možete iskoristiti i zaštititi sebi ruke ili noge. Ako vam ova mačija opsesija ne prija ili vam postane dosadno, odvucite joj pažnju igračkom ili poslasticom.

Mačku nemojte kažnjavati zbog ove navike. To je njeno instinktivno i prirodno ponašanje i znak naklonosti i ljubavi.

Neke ženke počinju da mese pre ulaska u teranje: to je znak mužjacima da su spremne za parenje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *