Zašto se psi i mačke linjaju

Pojedini ljubimci linjaju se čitave godine, neki samo “sezonski” ili minimalno, a ponekad su bolesti i stres okidači odbacivanja dlake

Foto Pixabay/Ana Plazinić (privatna arhiva)

Mačke i psi oplemenjuju živote svojih vlasnika, ali ni najstrastvenijim ljubiteljima šapica nije uvek pravo zbog velike količine dlake njihovih ljubimaca.

Zašto se na životinjama stvara toliko dlake ako je oni potom odbacuju? I da li linjanje može da upozori na postojanje nekog zdravstvenog problema, pita Livescience?

Jesenje i prolećno linjanje

Linjanje je redovno “dešavanje” u životu životinje sa krznom. Ono uklanja mrtvu dlaku i oslobađa prirodna ulja u koži. Ako se dlaka ne odbaci, može doći do iritacije kože.

Mačke i psi linjaju se dva puta godišnje radi regulacije telesne temperature, kaže veterinarka Anđela Martin, suosnivač „Veterinari Grup“ iz Njujorka. To se obično dešava u proleće i jesen. Prolećnim linjanjem ljubimci odbacuju tešku zimsku dlaku, a jesenje linjanje je priprema za hladnije vreme.

Ciklus linjanja može se promeniti u zavisnosti od dužine vremena koje ljubimac provodi u domu, u odnosu na boravak napolju. Leti su ljubimci izloženi rasladnim uređajima, a zimi grejanju i veštačkom osvetljenju. Ovo može “zbuniti” njihove unutrašnje satove i izazvati konstantno osipanje dlake.

Uzroci “nezdravog” linjanja

Jedan od okidača linjanja je i stres. Drugi uobičajeni uzroci odbacivanja dlake su paraziti (buve i grinje), endokrine bolesti (dijabetes i poremećaji štitnjače), loša ishrana, reakcije na lekove i preterana higijena.

Znaci nezdravog linjanja su istanjena dlaka i “ćelave” fleke na krznu

„Ako je gubitak dlake propraćen svrabom, neprijatnim mirisom, upalama na koži i pojavom hrapavih delova, tamnijom pigmentacijom ili gastrointestinalnim problemima, reč je o alergijama sa sekundarnim infekcijama”, izjavila je Martin.

Ako kućni ljubimac gubi dlaku i slabi, endokrini problem je najverovatniji razlog promena. Stanja povezana sa imunološkim sistemom ili rak manje su uobičajeni razlozi gubitka dlake.

Pročitajte još Nedoumice-vlasnika-koliko-dugo-pas-moze-da-zadrzi-kaku-a-da-ne-napravi-stetu-u-domu

Rase i odbacivanje dlake

Neke rase pasa i mačaka linjaju se više od drugih. Poznato je da se mejn kun, persijska mačka i ragdol mnogo linjaju. Nasuprot njima, sfinks, sibirska mačka, bengalac, korniš reks, sijamska i bombaj mačka se najmanje linjaju.

Kad su u pitanju psi, labrador retriver, njufaundlender i pekinezer se mnogo linjaju, dok jazavičar, pudla i border koli kao da uopšte ne gube dlaku.

Uobičajena je zabluda da linjanje psa zavisi od dužine njegove dlake. Slično je i sa mačkama: američka kratkodlaka mačka je recimo šampion u linjanju. Osim genetike, ne postoji poseban razlog zašto se jedna rasa linja više od druge, tvrde stručnjaci iz “Veterinarskog sela”, mreže klinika za životinje koja se nalazi u Atlanti.

Redovno četkanje i češljanje kućnog ljubimca će smanjiti linjanje i količinu dlake koju odbacuju, ukloniće mrtve ljuspice kože i pojačati cirkulaciju krvi. Time će se poboljšati opšte stanje kože mačke i psa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *