Koji su znaci mačije demencije

Mace su ljubimci „od rutine“, pa se promene u njihovom ponašanju, izazvane senilnošću, vrlo lako uoče

Foto Pixabay

Kućni ljubimci sve više pate od demencije koja je najverovatnije posledica njihove nedovoljne aktivnosti. To je gotovo redovna pojava kod maca veteranki, ali se javlja i kod mlađih mačaka. Dezorijentacija i zbunjenost su prvi znaci, ali se neobična ponašanja mačke svakim danom umnožavaju.

Pročitajte još Odlucili-ste-da-dovedete-macku-u-dom-evo-spiska-obaveznih-stvari-koje-moraju-imati

„Spisak“ problema

Maca se ne snalazi u poznatom prostoru, zaglavljuje se iza nameštaja, ne može da izađe iz “skrovišta” bez vaše pomoći, često vas „pozdravlja“, menja rutinu uobičajenih dnevnih aktivnosti… Neke mačke besciljno tumaraju po domu, šetaju u krug, prolaze pored činije sa hranom u vreme kad obično jedu, pa čak i traže hranu odmah posle obroka. Zaboravna mačka ponekad ne prepoznaje ukućane, odbija maženje i bliske kontakte, više spava i zuri u zidove. 

Kod dementne mačke se javljaju i problemi sa obavljanjem nužde. Maca jednostavno zaboravlja gde se nalazi posuda sa posipom ili postaje nemarna u pogledu higijene. Često gubi ravnotežu i u igri ne može da uhvati igračku.

Pročitajte još Macka-i-selidba-tri-najbolja-saveta-za-minimum-stresa

Kako da pomognete mački?

Mačija demencija je progresivna, pa kao vlasnik morate biti spremni na sve izraženije fizičke i mentalne promene koje će vaša mačka pokazivati. U obroke dodajte veće količine vitamina C i E, kao i antioksidante i omega 3 i 6 masne kiseline koje će ublažiti “galopiranje” zaboravnosti. Uz to, mnogi vlasnici savetuju da mački kupujete nove igračke koje će je obradovati i zainteresovati.

Pročitajte još Kako-spreciti-macku-da-skace-na-kuhinjski-pult

O svemu se detaljno konsultujte sa veterinarom koji će predložiti najbolji mogući vid terapije za bolest koja je neminovna i nažalost neizlečiva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *