kako da selidba sa mackom protekne sto bezbolnije

Da se maca ne bi osećala ugroženo zbog preseljenja, na vreme isplanirajte svaki korak: od pakovanja, putovanja do ulaska u novi dom

Foto Pexels/YES, Matt Barnard, cottonbro, Ansel Lee

Većina mačaka oseća se prijatno u poznatom prostoru. One vole da provode vreme u okruženju na koje su navikle. Ta činjenica je, nažalost, veliki izazov ukoliko odlučite da se selite, piše portal Cattitudedaily.

Tom prilikom, vaš cilj je da stres svedete na najmanju meru. Postarajte se da macin dolazak u novo okruženje bude bezbedno i udobno iskustvo.

Mačke vole rutinu, pa pronađite mehanizme da se ona ne menja. Evo tri saveta za mirno preseljenje u novo prebivalište sa mačkom. Oni će pomoći da se maca brzo i bezbolno navikne na novi dom.

Foto Pexels/YES

1 Sve isplanirajte na vreme

Da bi rutina vaše mačke bila što manje narušena, sve brižljivo isplanirajte. Napravite planing listu (ili više njih). Mačka može biti pod stresom zbog iznenadnih promena u okruženju, kao što je dolazak ljudi koji će nositi stvari ili privremeni nestanak predmeta na koje je navikla.

Ublažite deo stresa tako što ćete angažovati maci poznatu osobu koja će je čuvati i zabavljati dok selidba ne prođe.

Nekoliko nedelja pre selidbe uvodite macu u transporter kako bi se navikla na duži boravak u njemu. To je neophodno, jer će u njemu putovati.

2 Pripremite mačku za vožnju

Kada sve bude spakovano, vreme je da se krene na put! Pre nego što “spakujete” i mačku, preduzmite sve mere predostrožnosti.  Pretpostavljamo da se macu blagovremeno navikli na transporter. Da biste bili sigurni da ona neće “divljati” u njemu, uradite i sledeće:

*ubacite unutra njenu omiljenu igračku ili ćebe

*maca mora biti potpuno zdrava da bi mogla da putuje

*posavetujte se sa veterinarom o mogućem davanju sedativa

*nahranite mačku pre polaska

*pripremite vodu, hranu i poslastice

Foto Pexels/Ansel Lee

Vi najbolje poznajete svoju mačku i njen karakter. Nemojte se ustručavati da preduzmete sve mere predostrožnosti da biste bili sigurni i bezbrižni prilikom odlaska u novo prebivalište

Planirajte najbolje vreme za polazak: izbegavajte vožnju između 16 i 19 časova. Najbolje vreme za polazak je u jutarnjim satima, jer ćete na odredište stići ne upadajući u gužvu.

3 Uvedite mačku u novi dom

Može proći nekoliko nedelja dok se mačka ne navikne na novo okruženje. Nemojte se obeshrabriti ako se maci odmah ne svidi novi dom, ilia ko bude želela da izvesno vreme bude sama i sakrivena.

Olakšajte maci privikavanje na novo okruženje:

*smestite je u posebnu sobu da se navikne na novi „miris“ kuće

*obezbedite joj mnogo sigurnih mesta za skrivanje

*uverite se da ne može da pobegne iz kuće

*postavite sve njene stvari u novi prostor

*budite uz macu dok istražuje novi prostor

Nemojte isterivati mačku iz transportera ili iz sobe! Kad se bude osećala sigurno, ona će to sama učiniti. Mački je najprijatnije u zatvorenom prostoru, pa može proći dosta vremena dok ne oseti da je bezbedna. Dotad se može skrivati duže nego inače, što je sasvim normalno.

Budite strpljivi. Pokušajte da se što pre vratite u uobičajenu rutinu. Videćete da neće proći mnogo vremena da maca počne da se pojavljuje češće, dok joj novi prostor ne bude jednako prijatan kao vaš stari dom.

Bez obzira na to da li odlazite u drugi grad ili zemlju, selidba sa mačkom ne mora da bude loše iskustvo. Zato ne zaboravite ove savete koji će vam pomoći da sve protekne u manjem stresu, kako za vas, tako i za vašu krznenu ljubimicu.

Foto Pexels/Matt Barnard

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *